Tyrmäys Israelin halulle kukistaa Hamas – "Isis tuhottiin ja se on taas noussut"

Paine sotatoimien lopettamiseen kasvaa - mihin Israel pyrkii? 11:15
Paine sotatoimien lopettamiseen kasvaa - mihin Israel pyrkii?

Israel on kertonut julkisesti yhdeksi tavoitteekseen äärijärjestö Hamasin kukistamisen.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvelee, että Hamasin kukistaminen on monimutkainen ja vaikea kysymys.

Jos ajatellaan, että Isis tuhottiin ja se on taas noussut. Tämän tyyppisen terroristijärjestön tuhoaminen ei ole sama asia kuin se, että lyödään jonkun valtion armeija ja tehdään rauhansopimus.

Maanantaiaamun Huomenta Suomessa vierailleen Juusolan mukaan olennaista olisi päästä jonkin näköiseen vahvaan diplomaattiseen prosessiin, jossa olisi mukana länsimaiden voimakas tuki.

–Jos esimerkiksi palestiinalaishallinto pyrittäisiin saada takaisin vastaamaan Gazasta niin kuin esimerkiksi  (Yhdysvaltain ulkoministeri Antony) Blinken on esittänyt, niin se vaatisi sitä, että olisi nähtävissä selvä diplomaattinen prosessi, joka johtaisi siihen, että syntyisi aidosti itsenäinen palestiinalainen valtio.

Juusola näkee tämän edellytyksenä sille, että palestiinalaishallinto voisi onnistua tehtävässään tai sille, että se suostuisi Israelin armeijan siivillä palaamaan hallitsemaan Gazaa.

Juusola arvioi, että jonkinlainen kahden valtion malli voisi tässä tilanteessa olla realistinen ratkaisu, ainakin lähtökohdaksi.

– Tämäntyyppinen malli todennäköisesti lisäisi palestiinalaisen enemmistön hyväksyntää tämän tyyppiseen rauhanomaiseen ratkaisuun.

Mitkä ovat Israelin pyrkimykset? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat