Työstressi voi myös tappaa

Vaativa työ, joka ei palkitse tekijäänsä, saattaa lisätä riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin jopa kaksinkertaiseksi.

Työterveyslaitoksen tutkijat pitävät mahdollisena, että työstressin terveysriski saattaa piillä myös stressin myötä rapautuvissa elintavoissa, sillä tällaista työtä tekevät lihovat muita enemmän ja heidän kolesterolitasonsa kohoaa myös enemmän kuin muiden.

Kuukausia ja vuosia jatkuva työstressi voi johtaa myös sellaisiin autonomisen hermoston ja hormonitoiminnan muutoksiin, jotka myöhemmin lisäävät sydänkuolleisuuden vaaraa.

Työterveyslaitoksen tekemä ja Suomen Akatemian ja opetusministeriön rahoittama tutkimus on julkaistu arvostetussa British Medical Journal -lehdessä. Tutkimukseen osallistui yli 900 Valmetin Jyväskylän tehtailla työskennellyttä ihmistä, joiden terveydentilaa seurattiin kaikkiaan 28 vuoden ajan.

Työstressin vaikutuksia arvioitaessa otettiin huomioon perinteisten riskitekijöiden vaikutus. Tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonitautikuoleman vaaran kaksinkertaistava stressi syntyi silloin, kun työ koettiin samanaikaisesti sekä vaativaksi että vähän palkitsevaksi.

Vähän palkitsevana työtä pidettiin silloin, kun työntekijällä oli vähäiset vaikutusmahdollisuudet omaan työhön tai työsuhde koettiin epävarmaksi. Myös vähäiset etenemismahdollisuudet ja epäoikeudenmukaiseksi koettu johtaminen lisäsivät sydänkuoleman vaaraa.

Sen sijaan henkisesti tai fyysisesti vaativat tehtävät eivät yksinään lisänneet ennenaikaisen kuoleman vaaraa. Toisaalta heikostikin palkitseva työ kestetään hyvin silloin, kun sen eteen ei tarvinnut erityisesti ponnistella.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.10.2002)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja