Työpaikan raivostuttavat ihmistyypit: Et kai ole yksi heistä?

Tuntuuko sinustakin siltä, että vaikka vaihtaisit alituiseen työ- tai opiskelupaikkaa, samat tietyt persoonat löytyvät jok'ikiseltä toimistolta? Lue listaus työpaikkojen raivostuttavimmista ihmistyypeistä: oletko koskaan törmännyt heihin?

Jokaisella työpaikalla on persoonia joka lähtöön; myös niitä hitusen arkea hankaloittavia, niskaan hengittäviä ja jopa kiusaajiksi äityneitä persoonia. Lue listaus työpaikan arkkityypeistä aina dieettifriikkistä ikisinkkuun, narsistista työpaikkamarttyyriin. Ovatko nämä ihmistyypit sinulle tuttuja?

Dieettifriikki

Dieettifriikki puhuu jatkuvasti kilokaloreitten vahtaamisesta, uusimmista dieettitrendeistä, hyvistä ja huonoista sokereista, karppauksen eduista ja haitoista, eikä hän pysty peittelemään (tai edes halua peitellä) näyttävää nenän nyrpistystään, jos joku syö lounaan päätteeksi berliininmunkin. Hän myös jakaa mielellään neuvoja kokeilemistaan dieeteistä, kehuu erilaisia terveysoppaita ja voi jopa printata muille A4:selle oman kuurinsa salat.

Dieettifriikki myöskin pitää kovaa meteliä ääneen sekä Facebookissa siitä, kuinka monta kiloa hän on laihtunut, mikä hänen painotavoitteensa on, kuinka monta kertaa hän kävi tällä viikolla zumbassa ja kuinka hänen (yleensä olemattomat) masumakkaransa tuntuvat inhottavilta. Hän kaipaa kehuja ja jo teiniajoilta kinuttuja kehaisuja: "Olet niin laiha", "Et ole yhtään läski!", "Mikä on salaisuutesi?"

Tätä hän päästää suustaan: "Olenko mä sun mielestä lihonut?"

Korsteeni (a.k.a tuhopolttaja)

Korsteeni käy tupakalla sauhuttelemassa lähes tunnin välein (jos vain mahdollista). Kun hän menettää hermonsa, hän käy tupakalla. Jos häntä stressaa, hän käy tupakalla. Jos hän käynyt juuri lounaalla, hänen pakko mennä heti tupakalle. Jos hänen pitäisi mennä palaveriin, hän käy ensin tupakalla.

Tupakointi ei ole ainoastaan nikotiiniriippuvuutta, vaan tietynlaista "mukavuudenhalua", vanhan tavan orjuutta tai yksinkertaisesti (useimmiten vastuun) pakenemista.

Tätä hän päästään suustaan: "Pakko mennä röökille" tai "Pakko käydä ensin röökillä"

Diivaileva snobi

Diivaileva snobi katsoo sinua nenänvarttansa pitkin ja ilmoittaa: "Minulla oli tuollainen samanlainen neule kuin sinulla.... varmaan jotain kymmenen vuotta sitten." Hän ei siedä rihkamaa, hippi- tai hipsterityyliä tai kangaskasseja; hän itse on aina tyylitelty, hajuvesi on pistävä, hiukset laitettu tiukasti ja näyttävästi kiinni ja korut ovat aina aitoja ja useimmiten isoja. Hän halveksii – tai säälii – muita ja pitää itseään huomattavasti parempana. Hänen ihmissuhteensa kuitenkin tuntuvat kaatuvan aina tähän samaan ongelmaan: hän ei koe kenenkään olevan mukamas hänen arvoisensa.

Syy, miksi hänen on pakko piikitellä muita tai halveksia esimerkiksi itseään vähätuloisempia johtuu useimmiten juuri vain siitä, että hän on suunnattoman epävarma (tai sitten hän sukua Lumikin ilkeälle äitipuolelle..).

Tätä hän päästää suustaan: "Pyh." – tai sitten hän vain pyörittelee silmiään.

Napostelija

Hän jättää työpöydälleen pari omenaa koristeeksi, ostaa vihreää teetä työpaikkansa kahvihuoneeseen ja suputtaa siitä, kuinka hän yrittää muuttaa ruokailutottumuksiaan ja liikuntatapojaan.

Mutta jo ennen lounasaikaa nämä kaikki elämänmuutosajatukset unohtuvat: Napostelija popsii aluksi ohimennen pastilleja, lounaalla valitsee vihersalaatin sijaan mehevän mozzarellapaninin, ostaa lakritsia hakiessaan kahvia ja sillä samalla matkalla karkkipussi eksyy ikään kuin vahingossa hänen käsilaukkuunsa... Napostelija ei itsekään välttämättä huomaa, kuinka paljon hän napsii suupaloja päivän aikana.

Auta armias, jos joku on tuonut työpaikalle suklaata: Napostelija ei kestä houkutusta, vaan nappaa ohimennen suklaan ja toisenkin ja kolmannen suihinsa. Hän vakuuttelee itselleenkin elävänsä terveellisesti, mutta ne omenat – ne homehtuvat ja lentävät lopulta roskiin.

Tätä hän päästää suustaan: "Ei kai yksi haittaa..?", "Ensi viikolla aloitan..."

Häähumuilija

Häähumuilijan on vaikea keskittyä töihin tai puurtamiseen, sillä hän on menossa naimisiin (vähintään mielikuvitusleikeissään tai kumppaninsa tietämättä). Ja näin ollen koko työaika menee häiden suunnitteluun tai järjestelyyn, oikean hääpuvun metsästämiseen, jälkiruokien valitsemiseen, raha-asioiden setvimiseen ja päivittelyyn siitä, kuinka stressaantunut hän on. Hänen toimeliaisuutensa on hämäävää: näyttäisi siltä, että hän tekee töitä, vaikka todellisuudessa hän keskittyy vain häittensä järjestelyyn. (Kenelle muulle tuli mieleen Iholla-sarjan ihastuttava Sanni?)

Jos Häähumuilija ei itse ole menossa naimisiin, on joku hänen tuttavapiiristään menossa, ja hän toimii varsin toimeliaana morsiusneitona, joka suunnittelee lähes kaiken polttareista häämatkaan.

Tätä hän päästää suustaan: "Ihan kauhee stressi!"

Ikääntyvä viettelijätär

Ikääntyvä viettelijätär luulee tai vähintäänkin toivoo olevansa vielä 21-vuotias – ja yrittää myös käyttäytyä sen mukaan. Hän pukeutuu liian nuorekkaasti (ja paljastavasti) ja meikkikerroskin saattapi olla hitusen liian paksu.

Hän on aina flirttailemassa mieskollegoille hyvän maun rajoilla tai lisäämässä huulipunaa katsellen itseään alta kulmain vessanpeilistä. Kukaan ei uskalla sanoa hänelle, että hänen kaula-aukkonsa on aivan liian avonainen.

Ikääntyvä (tai jo ikääntynyt) viettelijätär rientää yöjuoksuilla ja voi olla joskus varsin perso alkoholille. Hän puhuu avoimesti seksistä ja miesseikkailuistaan, ehkäpä liiankin pröystäilevästi. Jotkut saattavat nimittää häntä puumaksikin.

Tätä hän päästää suustaan: "Hei komistus! Meille vai teille vai eri teille? Vitsi, vitsi, vitsi...."

Saikkuilija

Saikkuilija on se ihmistyyppi, joka marssii työpaikkalääkärillä alituiseen lyötyään varpaansa kynnykseen tai saadessaan liiasta kahvinjuonnista mahanpuruja. Toisin sanoen Saikkuilija hakee äärimmäisen hepposista syistä sairaslomaa; usein syynä on vain laiskuus, häntä ei yksinkertaisesti huvita mennä töihin!

Älä siis ihmettele, jos ensi kerralla työpaikkalääkärisi tenttaa sinua ja pohdiskelee, oletko varmasti kipeä: Saikkuilija on saattanut vierailla sinua ennen vastaanotolla ja on onnistunut kinumaan viikon sairaslomaa vinon pikkurillinsä takia.

Tätä hän päästää suustaan: "Mulla on kipee olo..."

Kieroilija

Kieroilija puhuu muista selän takan pahaa ja päästää surutta suustaan aikamoisia sammakoita. Hän löytää, suorastaan kaivaa, toisille sudenkuoppia ja mustamaalaa heitä. Jos kollega on kaksi päivää sairaslomalla, saattaa Kieroilija mennä pomon tykö:

"Onko Maria vieläkin kipeä? Voi että, toivottavasti se ei johdu niistä pippaloista, joissa hän näytti olevan eilen. Oho, ehkä minun ei olisi pitänyt sanoa mitään.."

Tätä hän päästää suustaan: "En haluaisin valittaa/juoruta, mutta.."

Painostaja

Painostaja hengittää muiden niskaan ja haluaa, että kaikki sujuu hänen pillinsä mukaan. Kun hän haluaa lähteä lounaalle, hänen mielestään muidenkin pitää nousta heti siltä istumalta ja lähteä hänen kanssaan kohti kantiinia. Painostaja on tuttu ilmestys myös kouluajoilta tai illanistujaisista: hän oli se, joka painosti muita lähtemään tupakalle tai lintsaamaan matematiikantunnilta, tai se joka tuputtaa muille alkoholijuomia baarissa.

Tätä hän päästää suustaan: "Nyt mennään!" tai "Nyt vähän äkkii..."

Työpaikan narsisti

Narsisti on näistä arkkityypeistä vaarallisin – ja ikävä kyllä kaikista yleisin. Hän mitätöi muita, murjottaa, soimaa ja ennen kaikkea nöyryyttää kaikkien nähden. Narsisti on salakavalan lipevä ja osaa kietoa ihmiset pikkusormensa ympärille niin halutessaan. Narsisti reagoi raivoisasti ja närkästyneesti jos hänen toiveensa tai ideansa kielletään taikka tyrmätään. Jos joku asettuu poikkiteloin häntä vastaan, Narsisti turvautuu heti henkiseen väkivaltaan. Lipevyytensä ansiosta hän usein myös ikävä kyllä johtoasemassa.

Toisin sanoen narsisti on työpaikkakiusaaja, jonka tuhot voivat olla mittavat.

Tätä hän päästää suustaan: "Minä", "minun", "minä itse" ja "minulle". Ja kaikki sanat, jotka ovat nöyryyttäviä.

Työpaikan marttyyri

Työpaikan marttyyri tuo varmasti (ainakin edes yhdelle kollegalleen) esille, että hän on tehnyt taas ylitöitä. Työpaikan marttyyri sortuukin usein ylitöihin ja saattaa hoitaa töitään jopa vapaapäivinään ja viikonloppuisin. Hän yrittää todistaa olevansa korvaamaton, ja hän kaipaa alati kehuja työstään jotta hän tuntisi olevansa onnistunut. Hänellä on myös alituinen pelko siitä, että hän voisi menettää työpaikkansa.

Marttyyrin itsetunto on usein pohjamudissa ja ylisuorittaminen saattaa olla merkki hyväksynnän hakemisesta. Testaa myös:

Tätä hän päästää suustaan: "Taas menee ylitöiksi..."

Parisuhdetilittäjä

Parisuhdetilittäjä saattaa saapua töihin mascarat poskilla tai silmäpussit helottaen, koska hänellä on ollut riitaa kumppaninsa kanssa.

Parisuhdetilittäjä ei pysty jättämään näitä huoliaan kotiin, vaan raahaa sydänsurunsa ja suhteensa kipupisteet mukanaan työpaikalle ja saattaa avautua parisuhdeongelmistaan huolestuneille kollegoille. Joskus häntä itseään kaduttaa jälkeenpäin, jos tuli kerrottua liian yksityiskohtaisesti omista huolista tai kumppanin huonoista piirteistä.

Parisuhdetilittäjä kuitenkinpuhuu vain ja ainoastaan suhteestaan, ja monet kollegat tietävätkin enemmän hänen parisuhteestaan, kuin esimerkiksi sen mikä on hänen lempivärinsä tai kissansa nimi.

Tätä hän päästää suustaan: "Jari/Pekka/Niko on taas ollut tosi ilkeä..."

Ikisinkku

Ikisinkku on vakaasti päättänyt, ettei kukaan koskaan-ikinä-milloinkaan tule rakastamaan häntä ja hän pysyy ikuisena sinkkuna, piste. Hänellä hirmuinen tarve joko a) kehuskella ja palvoa komeita miestähtiä tai b) haukkua miehet alimpaan Danten helvettiin c) tuoda esille olevansa ikisinkku, ja että parisuhteessa elävät ihmiset ovat ällöjä, kuvottavia ja kamalia. Yök.

Tätä hän päästää suustaan: "Mä en koskaan löydä ketään..! (Enkä halua!)"

Valittaja

Valittajan työpäivä alkaa valituksella. Hän tuo esille turhautuneisuutensa, ja vähän väliä motkottaa haluavansa vaihtaa työpaikkaa: mikään ei toimi, kaikki on huonosti, kahvikin on pahaa ja töissä saa aina päänsäryn ja pomokin on ihan sieltä ja syvältä. Valittaja on kuitenkin juuri se henkilö, joka on ollut yhdessä ja samaisessa työpaikassa jo vuosikausia: herääkin kysymys, miksi hän ei vain vaihda työpaikkaa?

Tätä hän päästää suustaan: "Mä en kestä enää!" + kirosanoja.


Testaa itsesi: Mille alalle sovellut?Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja