Mainos

Digitalisaatio etenee ennätysvauhtia – joka kolmas tekee jo satunnaisesti etätöitä

2:11

Viime vuosi oli työelämän digitalisoitumisen vuosi, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema työolobarometri.

Sen mukaan sosiaalisen median sekä sähköisten työtilojen ja pikaviestimien käyttö työssä lisääntyivät selvästi aiemmista vuosista.  

Myös etätyön tekeminen ja joustavat työaikajärjestelyt yleistyivät voimakkaasti toissa vuoteen verrattuna.

Sosiaalista mediaa käytti työssään viime vuonna yhteensä runsas neljännes palkansaajista, kun edellisvuonna osuus oli runsas viidennes. Sähköisten työtilojen tai pikaviestimien käyttö yleistyi 47 prosentista 54 prosenttiin. Jo joka kolmas tekee vähintään satunnaisesti etätöitä, kun aiemmin etätöitä on tehnyt neljännes palkansaajista.

Robotiikan vaikutus vaimeata

Viime vuoden työolobarometrissa kiinnitettiin ensi kerran huomiota robotiikan ja tekoälyn aiheuttamaan työtehtävien automatisaatioon. Toistaiseksi niiden aiheuttama työtehtävien automatisaatio on vielä vaimeata.  

Noin joka kuudennen vastaajan työtehtäviä on jossain määrin automatisoitu kahden viime vuoden aikana. Joissain ammattiryhmissä, kuten yleissihteereillä, automatisointi on ollut voimakasta jo nyt, mutta useimmissa toistaiseksi vähäistä.  

Viime vuoden barometrissa kysyttiin ensimmäistä kertaa myös työtehtävien hoitamisesta vapaa-ajalla. Noin 13 prosenttia vastaajista kertoo hoitavansa työasioitaan korvauksetta vapaa-ajalla viikoittain tai päivittäin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.