Työoikeuden asiantuntijan arvio: SaiPan lomautusratkaisu ei kestäisi tuomioistuimen tarkastelua

2:24
SaiPa haki pisteet Hämeenlinnasta - katso HPK-SaiPa-ottelun maalit tästä.

SaiPa ilmoitti tiistaina kolmen valmentajansa ja urheilutoimenjohtajansa lomauttamisesta. Kaikki neljä on jo aiemmin lomautettu joulukuun loppuun saakka. Työoikeuden asiantuntija näkee ratkaisun ongelmallisena.

SaiPa lomautti valmennus- ja urheilujohtonsa marraskuussa määräaikaisesti vuoden loppuun saakka. Tiistaina seura kertoi uusista lomautuksista. Tällä kertaa päävalmentaja Tero Lehterä, valmentajat Kari Martikainen ja Tuomo Ropo sekä urheilutoimenjohtaja Antti Tuomenoksalomautettiin maaliskuun 27. päivään saakka.

Sekä Lehterä että Suomen ammattivalmentajien liiton toiminnanjohtaja Raino Nieminen näkevät lomautuksissa lainvastaisuuksia. Lehterän ja Niemisen mukaan on ongelmallista, että määräaikaisesti joulukuun loppuun saakka lomautetut työntekijät lomautettiin uudelleen kesken lomautuskauden.

Työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen näkee tilanteen saman suuntaisesti. Koskisen mukaan uusi lomauttaminen ei voi alkaa, kun edellinen, määräaikainen lomauttaminen on vielä käynnissä.

– Ymmärrettävästi lomauttamista voidaan jatkaa, mutta se jatkuu aina siitä seuraavasta päivästä.

Koskinen sanoo, että lomauttaminen voisi kyllä jatkua aiemman lomauttamisen päätyttyä, mutta ongelmaksi nousee määräaikaisella sopimuksella työskentelevien työntekijöiden lomauttaminen.

Määräaikaisia työntekijöitä, kuten valmentajia on koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi voinut lomauttaa kuluvan vuoden ajan. Ensi vuoden alusta tuo mahdollisuus kuitenkin poistuu, jolloin valmentajien lomauttaminen ei tammikuun alussa olisi mahdollista.

Koskinen uskoo, ettei SaiPan tekemä ratkaisu menestyisi oikeusistuimen tarkastelussa.

– Todennäköinen ratkaisu olisi se, että katsotaan, että aikaisempi lomauttamisilmoitus sitoo (lomautuksen) viimeiseen päivään saakka ja jatko tapahtuu vasta seuraavasta päivästä, jolloin ovat jo uudet säännökset voimassa.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoo seuran toimineen täysin yt-lain puitteissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja