Työntekijät, joilta automaatio uhkaa viedä työt, suosivat radikaalia oikeistoa, kuten perussuomalaisia

9:09
Helmikuussa 2020 Uutisaamussa keskusteltiin, miltä äärioikeisto näytti ennen ja miltä nyt:

Radikaaliksi oikeistopuolueeksi laskettiin muun muassa Suomen perussuomalaiset sekä Ranskan Front National.

Helsingin yliopistossa tehdyn väitöskirjatutkimuksen mukaan työntekijät, joilta automaatio uhkaa viedä työt, kannattavat radikaaleja oikeistopuolueita muita puolueita enemmän.

Automaation myötä työpaikkoja on arvioitu olevan aiempaa vähemmän esimerkiksi vähittäiskaupan myyjille, kirjanpitäjille sekä teollisuudessa koneenkäyttäjille ja asentajille.

Euroopan laajuisessa tutkimuksessa radikaaliksi oikeistopuolueeksi laskettiin muun muassa Suomen perussuomalaiset sekä Ranskan Front National. Tutkimus perustui European Social Survey -kyselyaineistoon.

Helsingin yliopiston tutkija Zhen Imin väitöskirjan mukaan huoli oman sosiaalisen aseman laskusta sekä kilpailu sosiaalietuuksista ruokkivat radikaalien oikeistopuolueiden kannatusta uhatuilla aloilla.

Automaation uhkaamien alojen työntekijät kannattivat tiukkoja ehtoja sosiaaliturvassa, kuten sitä, että työttömän on työttömyysturvaa saadakseen oltava valmis ottamaan vastaan alhaisemman palkkatason työtä tai koulutusta vastaamatonta työtä.

Sosiaalisen aseman lasku huolettaa

Tutkijan mukaan tiukkojen näkemysten ja äänestyskäyttäytymisen taustalla vaikuttaa huoli oman sosiaalisen aseman laskusta.

–  Automaatio syö paitsi konkreettisia töitä myös perinteisen teollisen työn arvostusta. Monet teollisuudessa töitä tekevät ovat eläneet arvostettua keskiluokkaista elämää. Vielä nykyisinkin heidän tulonsa ovat kohtuulliset, mutta töitä pidetään hiipuvina aloina. Tämä ahdistaa monia ja on saanut heidät etsimään myös uusia poliittisia vaihtoehtoja, Zhen Im kertoo tiedotteessa.

Uhattujen alojen työntekijät ajattelevat, että erityisesti työttömien ja maahanmuuttajien sosiaaliturvan ehtoja tulisi kiristää, koska sosiaaliturva on niukka resurssi, joka on vaikea saada riittämään kaikille sitä tarvitseville.

Tutkijan mukaan radikaalien oikeistopuolueiden ajama talouskuri työttömien ja maahanmuuttajien sosiaalietuuksien suhteen puhuttelee työntekijöitä, jotka tietävät automaation uhkaavan sekä heidän työtään että sosiaalista asemaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja