Lakot lähestyvät: Työnseisaukset voivat pysäyttää tuotantolaitoksia eri puolilla Suomea

Miten SAK:n työtaistelutoimet vaikuttavat yrityksiin? 5:37
Katso myös: Miten SAK:n työtaistelutoimet vaikuttavat yrityksiin?

Poliittisia työtaistelutoimia on luvassa tulevalla viikolla eri puolilla Suomea. Toimilla vastustetaan hallituksen suunnittelemia heikennyksiä esimerkiksi työehtoihin ja toimeentuloon.

Syksyn aikana on järjestetty samasta syystä useita lyhyitä ulosmarsseja, mutta nyt työnseisaukset kestävät pääosin vuorokauden ja voivat pysäyttää tuotantolaitoksia.

Tiistaina Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro järjestävät työnseisaukset 19 työpaikalla Lapin ja Oulun vaalipiirien alueella. Joukossa on muun muassa puu- ja metalliteollisuuden yrityksiä.

Omia työnseisauksiaan järjestävät tiistaina samalla alueella myös ainakin Rakennusliitto ja Sähköliitto.

Keskiviikkona samoilla liitoilla on vastaavanlaisia toimia Varsinais-Suomessa. Sähköliiton ulosmarssikohteiden joukossa on esimerkiksi Turku Energian voimalaitoksia.

Torstaina työnseisauksia on luvassa Savo-Karjalan vaalipiirin alueella.

"Palkansaajien näkemyksiä ei oteta huomioon"

Teollisuusliitto, Sähköliitto ja Rakennusliitto ovat jäseniä Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:ssa, jolla on käynnissä Painava syy -niminen työtaistelukampanja.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo STT:lle, että nyt ryhdyttiin aiempaa järeämpiin toimiin, sillä keskustelut hallituksen kanssa eivät ole muuttaneet muotoaan juuri ollenkaan siitä, mistä lähdettiin liikkeelle.

– Tämä kolmikantainen työskentely ryhmissä on kovin tuloksetonta. Siellä ei palkansaajien näkemyksiä ja esityksiä oteta huomioon ja käsitellään vain näitä hallitusohjelmakirjauksia, jotka ovat meidän mielestämme todella pahasti vinossa työnantajan eduksi.

Eloranta ei halua vielä spekuloida sillä, mitä tapahtuu, jos uudetkaan keinot eivät auta muuttamaan tilannetta. Hän on jo aiemmin varoittanut, että pahempaa voi olla luvassa.

Ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen välejä ei voi Elorannan mukaan kuvailla tällä hetkellä kovin lämpimiksi.

– Keskusteluyhteyttä varmaan tiettyihin ministereihin ja tiettyihin suuntiin tässä on. Mutta niin kuin todettu, näissä kolmikantaryhmissähän nyt eivät sinänsä asiat mihinkään etene. Jos tässä johonkin aidompaan neuvotteluun pitäisi päästä, niin se tapahtuu sitten jollakin muulla foorumilla kuin näissä yksittäisiä lakihankkeita pohtivissa kolmikantaryhmissä.

Lue myös:

    Uusimmat