Tutkimus: Velkakriisi saapui jo Suomeen – näin asuntovelalliset reagoivat

Suomalaiset ovat muuttaneet asuntolainojensa maksuaikatauluja – mutta eivät aina hyvään suuntaan, selviää Lähi-Tapiolan teettämästä Arjen Katsaus -tutkimuksesta. Nykyinen taloustilanne on myös saanut ihmiset pohtimaan uusia säästämis- ja sijoituskohteita.

Juuri valmistuneen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten rahankäyttö on muuttunut hieman varovaisemmaksi vallitsevan huonon taloudellisen tilanteen vuoksi. Meneillään oleva talouskriisi vaikuttaa joka kolmannen talouteen. Lähi-Tapiolan teettämästä Arjen katsaus -tutkimuksesta käy myös ilmi, millä tavalla suomalaiset reagoivat tilanteeseen.

– Suomalaiset suhtautuvat pitkittyneeseen, heikkoon taloustilanteeseen joko huolestuneesti tai säästäväisesti. Toisaalta nähtävissä on vähän kyllästymistäkin. Kuitenkin joka neljäs kyselyyn vastanneista on vähentänyt kulutustaan, ja joka kolmas on miettinyt uusia säästämisen kohteita, sanoo toimitusjohtaja Marja Pajulahti Tapiola Pankista.

Mitä kuuluu, asuntolaina?

Monet ovat tehneet muutoksia asuntolainojensa maksuaikatauluihin viimeisen vuoden sisällä. Muutoksia tehneistä noin 40 prosenttia on nopeuttanut maksuaikatauluaan, mutta yli puolet on hidastanut lainapääomansa takaisinmaksua. Pajulahti on huolestunut tästä suuntauksesta.

– Alhaisten korkojen aikana lainaa kannattaisi maksaa ripeästi pois, sillä korkokulu muodostuu nyt paljon pienemmäksi, ja laina lyhenee. Kun korot taas nousevat, lainamäärä on pienentynyt. Huolestuttavaa on se, että lainanmaksuaan ovat hidastaneet erityisesti ne, joilla on suurimmat lainat.

Matalan korkotason vuoksi sijoittajat ja ensiasuntoa harkitsevat ovat kohdistaneet katseensa myynnissä oleviin asuntoihin.

– Koska vuokrat ovat kohonneet pilviin, oman asunnon hankinta saattaa tulla edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin vuokralla asuminen. Omistusasuntoon sijoittaminen puolestaan voi toimia eräänlaisena turvasatamana. Vuokra-asunto tarjoaa sijoittajalle kohtalaisen varmaa kassavirtaa, kertoo kiinteistöanalyytikko Kimmo Kuoppa Kiinteistö-Tapiolasta.

Asuntomarkkinat kehittyvät yleisen taloustilanteen mukaan, ja etenkin korkotaso seuraa Euroopan taloutta.

– Jos korot lähtisivät nousuun, asuntokauppa luultavasti hiljenisi. Mutta lähitulevaisuudessa tuskin on suuria muutoksia odotettavissa, Kuoppa arvelee.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat