Tutkimus: Uusi apu unettomuuteen – nouse sängystä?

Huffington Post -lehteen kirjoittava lääkäri Michael J. Breus neuvoo, miten unettomuudesta voi päästä eroon.

– Unettomuus on sitkeä ja piinallinen vaiva, johon voi olla vaikea löytää apua, lääkäri Michael J. Breus kirjoittaa Huffington Post -lehdessä.

Aivan ensimmäiseksi on pyrittävä selvittämään, mistä unettomuus johtuu. Sen syynä kun voi olla hyvin moni asia, kuten käytetyt lääkkeet, krooniset kiputilat tai masennus. Yleisen nukkumisvaikeuksien aiheuttaja on kuitenkin stressi.

– Oli syy sitten mikä tahansa, jokainen unettomuudesta kärsivä tietää, miten vaikeaa on nukahtaminen voi olla. Jos kärsit kyseisestä vaivasta, vietät tunteja sängyssä kääntyillen ja odottaen unen tuloa, Breus jatkaa.

Jos pyrit määrätietoisesti nukahtamaan, stressaannut siitä entistä enemmän, koska unen saanti on niin vaikeaa. Tuore Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että unettomuudesta kärsivän pitäisikin itse asiassa nousta ylös sängystä ja mennä sinne vasta, kun olo on uninen. Silloin voit unohtaa sängyssä pyörimisen ja keskittyä sen sijaan muuhun toimintaan, kuten lehden lukemiseen.

Näin lääkäri Michael J. Breus neuvoo unettomuudesta kärsiviä

– Pyri siihen, että menet nukkumaan ja nouset sängystä joka päivä samaan aikaan, vaikka se olisi kuinka vaikeaa. Silloin saat kehosi siirrettyä oikeaan aikaan.
– Varaa itsellesi tunti aikaa rauhoittumiseen ennen nukkumaanmenoa, jolloin käyt esimerkiksi kylvyssä, luet kirjaa tai teet jotain muuta rentouttavaa. Älä kuitenkaan katso televisiota tai ole Internetissä, sillä ne saattavat vaikeuttaa unen tuloa.
– Älä käytä kofeiinia sisältäviä elintarvikkeita, kuten kahvia tai kolajuomia, kello 14.00 jälkeen.
– Liiku vähintään 30 minuuttia päivässä, mielellään raittiissa ulkoilmassa. Voit leikata ajan myös kymmenen minuutin pätkiin, jos haluat.
– Suo itsellesi mieltä rauhoittavia harjoitteita ja aktiviteetteja. Kokeile esimerkiksi joogaa tai käy hierojalla.

Kuvat: Lehtikuva/ Pekka Sakki

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja