Mainos

Tutkimus: Suomen kaupungit ovat viihtyisiä, turvallisia ja kohtuuhintaisia

Suomalaiset kaupungit koetaan turvallisiksi ja viihtyisiksi asua ja elää.

Eurooppalaisen Urban Audit Eurobarometrin rinnakkaiskyselyn mukaan suomalaiset pitävät kotimaansa kaupunkeja hyvinä paikkoina elää ja asua. Muun muassa turvallisuus, ulkoilualueet ja liikuntamahdollisuudet koetaan kaupungeissa hyviksi ja asumiskustannukset eurooppalaisittain varsin kohtuullisiksi.

Yhdeksässä suomalaiskaupungissa tehty kyselytutkimus osoittaa, että kaupunkimme pärjäävät eurooppalaisessa vertailussa hyvin, osin jopa erinomaisesti.

Asumisen hintojen kohtuullisuus vaihtelee

Käsitykset kohtuuhintaisen asunnon löytymisestä vaihtelevat suuresti eri kaupunkien välillä. Asumiskustannukset Porissa, Lahdessa, Turussa, Seinäjoella ja Oulussa ovat asumisen hinnan kohtuullisuudessa kärkikymmenikössä Euroopan muihin tutkittuihin kaupunkeihin verrattuna.

Pori on suomalaisten ja eurooppalaisten vertailukaupunkien suhteen paras. Helsingissä puolestaan 54 prosenttia oli vahvasti eri mieltä siitä, että kohtuuhintainen asunto löytyy helposti.

Suomalaisten kaupunkien turvallisuutta pidetään varsin hyvänä: turvallisuuden tunne oli kymmenen parhaan eurooppalaisen kaupungin joukossa lukuun ottamatta Helsinkiä ja Vantaata. Kaikissa kyselyn kaupungeissa valtaosa koki olonsa aina turvalliseksi ja vain enintään kolme prosenttia vastaajista oli harvoin tai ei koskaan olonsa turvalliseksi tuntevia.

Katso kaikki Helsingin myytävät asunnot Jokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Ulkoilumahdollisuudet Euroopan huippua

Ulkoilualueiden suhteen suomalaiskaupunkien mielletään olevan Euroopan parhaimmistoa, sillä tutkitut yhdeksän kaupunkia valtaavat yhdessä kärkisijat yhdestä yhdeksään.

Tyytyväisyys julkisiin tiloihin, kuten aukioihin, toreihin ja kävelykatuihin jakaa kaupungit selvästi kahteen joukkoon. Helsingissä, Porissa, Tampereella, Oulussa ja Turussa noin kahdeksan kymmenestä on tyytyväisiä julkisiin tiloihin. Muissa kaupungeissa varsin merkittävä vähemmistö, yli 30 prosenttia, ei ollut niihin tyytyväisiä.

Katso kaikki Turun myytävät asunnot Jokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Helsingissä julkinen liikenne toimii parhaiten Euroopassa

Polkupyöräily- ja kävelykaupunkeina suomalaisista kärjessä ovat Oulu ja Turku.Sen sijaan julkisen liikenteen käyttö jakaa kaupungit voimakkaasti. Kun Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla julkista liikennettä käytetään säännöllisesti, jäävät Seinäjoki, Pori, Oulu ja Lahti varsin kauas pääkaupunkiseudusta.

Helsingissä, Turussa ja Tampereella julkinen liikenne toimii vastaajien mielestä erittäin hyvin. Helsinki nousee julkisen liikenteen toimivuudessa Euroopan kaupungeista ykkössijalle, samalla sijalle kuin kolme vuotta aiemmin tehdyssä vastaavassa kyselyssä.

Tulokset perustuvat Urban Audit -tilastotietokannan yhteydessä tehtyyn Eurobarometri-kyselyyn, jossa haastateltiin asukkaita 75 Euroopan kaupungissa ja siitä Suomessa toteutettuun samansisältöiseen rinnakkaiskyselyyn. Rinnakkaiskysely toteutettiin työ- ja elinkeinoministeriön ja kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmän kaupunkitutkimusjaoston aloitteesta.

Mukana olivat Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Lahti, Pori ja Seinäjoki. Näiden lisäksi Helsinki ja Oulu olivat mukana eurooppalaisessa kyselyssä. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.