Tutkimus: Särkyneen sydämen syndrooma on totta

Särkyneen sydämen syndrooma on totta, uusi tutkimus osoittaa. Läheisensä menettäneellä on huomattavasti muita korkeampi riski sydänkohtaukseen kuin muilla.

Moni meistä tietää tapauksen, jossa pariskunta kuolee aivan perä perään toistensa jälkeen. Kumppanin menettäminen tuntuu olevan joillekin niin suuri menetys, että he kuolevat itsekin suruun. Nyt myytti särkyneen sydämen syndroomasta on todistettu oikeaksi, The Stir uutisoi. Tutkimus, joka esiteltiin Circulation: Journal of the American Heart Association julkaisussa paljastaa, että ihmisillä joiden rakas kuolee, on merkittävästi suurempi riski saada sydänkohtaus kuin muilla.

Tutkimuksen mukaan sydänkohtauksen riski on jopa 21 kertaa isompi heti päivä läheisen menettämisen jälkeen ja kuusi kertaa korkeampi ensimmäisen viikon aikana rakkaan kuolemasta. Riski on olemassa vielä tämän jälkeenkin, mutta ajan myötä se hälvenee.

Tutkimustulokset eivät lopulta ole kovinkaan yllättäviä. Kuka tahansa, kuka on menettänyt läheisen tietää, että suru ravistelee ihmistä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jo aiemmin on tiedetty, että masennus, viha ja ahdistus voivat nostaa verenpainetta ja olla rasite sydämelle. Suuren surun kokenut ihminen unohtaa usein myös syödä ja hänen on vaikea nukkua tai harrastaa liikuntaa, mikä lisää terveyshaittojen riskiä.

Uuden tutkimustuloksen valossa ihmisten on entistä tärkeämpää muistaa pitää myös itsestään huolta, kun he menettävät läheisensä.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja