Tutkimus: Saaristomeren levälautat kuriin uudella keinollla

Fosforin valumista pelloilta mereen voi vähentää kipsin avulla jopa puoleen. Kipsin käytöstä sitomaan fosforia pelloille on saatu hyviä tuloksia.  

Helsingin yliopiston professorin Markku Ollikaisen mukaan Etelä-Suomen peltojen kipsikäsittely leikkaisi Itämeren suojelukomission Suomelle asettamasta 330 fosforitonnin päästövähennystavoitteesta 150 tonnia. Tämä maksaisi 55 miljoonaa euroa.  

Kipsin sisältämän sulfaatin vuoksi sitä ei voi kuitenkaan levittää järvien ympäröimille pelloille. Sen sijaan meressä on luontaisesti sulfaattia.  

Kipsin käyttö fosforin sitomiseen sopii erityisesti savipelloille Saaristomeren rannikolla, missä kuormitus on peräisin pääosin Suomen maatalouden päästöistä.  

Kipsi on helppo levittää syyskynnön aikana kalkituskalustolla. Toimi maksaisi hehtaaria kohden vajaat 50 euroa vuodessa, ja kertalevityksen vaikutukset kestäisivät viisi vuotta. Nyt haetaan rahoitusta pilotille, jossa vertailtaisiin kipsin käytön ja käyttämättä jättämisen vaikutuksia Varsinais-Suomen tiloilla parin tuhannen hehtaarin alalla.  

Aiemmin kipsitutkimusta ovat tehneet jo usean vuoden ajan nykyinen Luonnonvarakeskus Luke, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus Syke ja lannoiteyritys Yara.  

Lue myös:

    Uusimmat