Tutkimus: Pohjois-Eurooppaa lämmittävä golfvirta heikkenee huolestuttavasti – romahtamisella olisi rajut seuraukset ympäri maailmaa

Voiko ilmastokriisiä ehkäistä auringonsäteitä heijastamalla tai lisäämällä suolaa pilviin? Ilmastonmuokkausta kokeillaan jo, mutta sillä voi olla arvaamattomia seurauksia 7:20
Voiko ilmastokriisiä ehkäistä auringonsäteitä heijastamalla tai lisäämällä suolaa pilviin? Ilmastonmuokkausta kokeillaan jo, mutta sillä voi olla arvaamattomia seurauksia

Ilmastotutkijat varoittavat golfvirran rajusta heikkenemisestä. Golfvirta on lämmin merivirta, joka on osa Pohjois-Atlantin termohaliinikiertoa.

Golfvirran on todettu olevan hitaimmillaan 1600 vuoteen, mutta uuden tutkimuksen mukaan golfvirta on lähellä romahtamista.

Asiasta kertoi Guardian.

Golfvirta on osa kiertoliikettä, josta tutkijat käyttävät nimeä Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC). AMOCilla on keskeinen rooli maailman säätilojen ja lämmön säätelyssä.

Mikäli merivirtajärjestelmä jatkaa hidastumistaan, Atlanttia ympäröivien maanosien sääolot voivat sekoittua yllättävällä tavalla.

Tällä olisi laajat vaikutukset eri puolelle maailmaa. Golfvirran heikkeneminen vähentäisi sateita, jotka ovat välttämättömiä sadonkasvuun Intiassa, Etelä-Amerikassa ja Länsi-Afrikassa. Se voimistaisi myrskyjä ja alentaisi lämpötiloja Euroopassa, nostaisi merenpintaa sekä vaarantaisi Amazonin sademetsän ja Etelämantereen jäätikön.

– En odottanut näkeväni tällaisia merkkejä romahtamisen mahdollisuudesta. Emme voi antaa sen tapahtua, toteaa ilmastotutkija Niklas Boers.

 Tutkijat eivät ole varmoja, mikä määrä hiilidioksidia aiheuttaisi AMOC-järjestelmän romahtamisen. Sen takia päästöt tulisi pitää niin matalina kuin mahdollista.

– Romahduksen todennäköisyys kasvaa sitä mukaa kun jatkamme nykyisellä tiellä päästöjen määrän suhteen, Boers sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat