Tutkimus: Näin saat parisuhteen kestämään!

Kannustavien äitien lapset ja ristiriitoja ratkomaan oppineet teinit solmivat aikuisena todennäköisimmin kestäviä parisuhteita.

Tuore tutkimus paljastaa, että kannustava ja osallistuva äiti taaperoiässä ja ristiriitojen ratkaisukyky nuoruudessa auttavat aikuisena luomaan kestävän parisuhteen ja tekevät ihmisestä vahvan kumppanin, joka panostaa parisuhteeseen. Jos taaperona on jäänyt vaille äidillistä hoivaa ja nuoruudessa päässyt livahtamaan kaikista konfliktitilanteista, on suurempi todennäköisyys olla parisuhteessa häilyvämpi, kertoo Association for Psychological Science.

Yhdysvaltalaisyliopistot analysoivat tutkimusta varten dataa pitkäkestoisesta Minnesota Longitudinal Study of Risk and Adaptation (MLSRA) -tutkimuksesta, jossa arvioitiin 30 vuoden ajan yksilöiden kehitystä syntymästä aikuisuuteen. Tutkimukseen kuului myös koeosuus, jossa oli mukana 78 tarkkailuhenkilöä, iältään 20–21-vuotiaita, sekä heidän kumppaninsa.

Tutkimuksen mukaan parisuhteen todellisen keston ratkaisee se, kuinka sitoutuneita kumppanit ovat yhdessä. Jos molemmilla kumppaneilla on samankaltainen tausta, heillä on paremmat todennäköisyydet kestää myös vastoinkäymisiä.

Tutkijoiden mukaan tulokset auttavat ymmärtämään, kuinka ihmiset oppivat rakastamaan hyvällä tavalla.

– Lapsena ja teini-ikäisenä ihminen oppii huolehtimaan omista tarpeistaan sekä niiden ihmisten tarpeista, joista hän välittää. Hän oppii ongelmien ratkaisukykyä ja ymmärtää, kuinka paljon voi odottaa toiselta ihmiseltä ja kuinka tilanteista selvitään niin, että kaikki voittavat, tutkimusryhmä luonnehtii.

MTV3/Helmi

Lähde: Psychologicalscience.org

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja