Tutkimus: Näin pienellä ihmismäärällä Marsiin saataisiin pysyvä siirtokunta – Asiantuntijalta täystyrmäys

Tuoreen tutkimuksen mukaan pysyvän siirtokunnan perustamiseksi Marsiin tarvittaisiin vain 22 ihmistä. Aiheesta uutisoi tiedesivusto Live Science.

Tutkijat tarkastelivat laskelmissaan neljää erilaista persoonallisuustyyppiä:

– Miellyttävät henkilöt, jotka eivät ole kovinkaan kilpailuhenkisiä tai aggressiivisia

– Sosiaaliset henkilöt, jotka pärjäävät hyvin sosiaalisissa tilanteissa

– Herkästi reagoivat, joilla on vaikeuksia rutiinien muuttuessa

– Kilpailuhenkiset ja aggressiivisiset, neuroottiset henkilöt

Tutkimuksessa simuloitiin, miten hyvin eri ihmisryhmät reagoivat haastavissa tilanteissa. Tutkijoiden mukaan vain 22 ihmistä tarvittaisiin pysyvän siirtokunnan perustamiseen, mikäli valtaosa ihmisistä olisi luonteeltaan miellyttävien tai sosiaalisten kategoriassa.

Ihmismäärän rajoittaminen Marsissa tulee olemaan erittäin tärkeää, sillä mitä enemmän ihmisiä matkaan lähetetään, sen kalliimmaksi se tulee.

Runsaasti kritiikkiä

Tutkimuksessa on kuitenkin rajoitteensa eivätkä kaikki asiantuntijat suinkaan ole samaa mieltä sen johtopäätösten kanssa. Lisäksi tutkimusta ei ole vielä arvioitu riittävästi.

Live Science kirjoittaa, että ongelmallisena kohtana tutkimuksessa oletetaan, että joku muu on rakentanut siirtokunnan tarvitseman infrastruktuurin valmiiksi. Siirtokunnan ensimmäisten asukkaiden mukana oletetaan tutkimuksessa olevan myös miniydinreaktori, joka tarjoaa energiaa seitsemäksi vuodeksi. Lisäksi lähtöasetelmassa siirtokunnan odotetaan saavan säännöllisesti tarvikkeita maasta.

Tutkijoiden mallissa simuloitiin Mars-siirtokunnan 28 ensimmäistä vuotta. Malli katsottiin onnistuneeksi, jos 10 ihmistä oli vielä hengissä tehtävän lopulla.

– 22 ihmistä ei ole riittävästi rakentamaan ja ylläpitämään täysin toiminnallista ja itsenäistä siirtokuntaa Marsiin, toteaa astronautiikan tutkija Jean-Marc Salotti Ranskan Bordeauxissa sijaitsevasta IMS-laboratoriosta Live Sciencelle.

Salottin mukaan 22 ihmistä voisi selvitä Marsissa rajoitetun ajan, mikäli heillä olisi tarvittava infrastruktuuri, mutta tällöinkään siirtokunta ei kukoistaisi. Salottin tutkimuksen mukaan Mars-siirtokunnan perustamiseksi tarvittaisiinkin vähintään 110 ihmistä.

Salottin mukaan tuoreessa tutkimuksessa käytetyt persoonallisuustyypit ovat liian yksinkertaistettuja luotettavien tulosten saamiseksi. Salottin mukaan 22 asukkaan määrä tulisi johtamaan myös sisäsiittoisuuteen.

Ulkoavaruuden ruokahaaste on synnyttänyt Mars-lennoille ennennäkemättömiä muonia – katso makutesti 3:07
Ulkoavaruuden ruokahaaste on synnyttänyt Mars-lennoille ennennäkemättömiä muonia – katso makutesti (5.6.2023)

Lue myös:

    Uusimmat