Tutkimus: Näin moni kertoo olevansa "enimmäkseen hetero"

Tutkimuksen mukaan ihmisen seksuaalisuus ei ole mustavalkoinen asia.

Tutkimuksen mukaan seksuaalisuutta pitäisi esimerkiksi kyselylomakkeissa kuvata niin, että ihminen voi valita olevansa "suurimmaksi osaksi hetero" tai "suurimmaksi osaksi homoseksuaali". Yli 1600 henkilöä osallistui nettitutkimukseen, jossa kyseltiin seksuaaliseen suuntautumiseen ja identiteettiin, seksikumppaneihin ja seksuaaliseen vetovoimaan liittyviä kysymyksiä.

Naisista 20 prosenttia ja miehistä yhdeksän prosenttia kuvasi itseään termillä "suurimmaksi osaksi hetero", kertoo medicalxpress.com.

Selvityksen tulosten mukaan seksuaalisuus ei ole yksiulotteinen jatkumo, jonka toisesta päästä löytyy heterous ja toisesta homous. Kyse on enemmänkin kahdesta janasta, joilla kuvataan ihmisen viehtymystä omaan ja vastakkaiseen sukupuoleen.

Väliinputoaja-nimikkeet

Seksuaalisuusekspertti ja professori Ritch Savin-Williamsin mukaan ihmisen viehtymys vastakkaiseen sukupuoleen ei sulje pois homoseksuaalisuutta. Tutkijoiden mukaan myös ne vastaajat, jotka kuvasivat olevansa vain heteroita tai vain homoseksuaaleja kertoivat muissa vastauksissaan käyttäytyvänsä tai viehättyvänsä asioista, jotka eivät liittyneet yksinomaa heterouteen.

Jos esimerkiksi terveyskyselyissä ja tutkimuksissa käytettäisiin tarkempia seksuaalista suuntautumista määrittäviä nimikkeitä (kuten "enimmäkseen hetero"), voitaisiin seksuaalisuuden vaikutuksia fyysiseen, sosiaaliseen ja mielenterveyteen ymmärtää paremmin.

– On rohkaisevaa nähdä, että yhä useampi tutkija sisällyttää nämä "väliinputoaja"-nimikkeet tutkimuksiinsa. Seuraava askel on tutkia näitä nimityksiä tarkemmin ja selvittää, mitä ne merkitsevät ihmisille ja miten ne vaikuttavat heidän elämäänsä, kertoo tutkimusta tehnyt Zhana Vrangalova.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja