Tutkimus: Lasten kuritusta ei hyväksytä, mutta tukkapölly ei ole niin paha

Suomalaisten suhtautuminen lasten kuritusväkivaltaan on tiukentunut entisestään. Lastensuojelun keskusliiton tutkimus kertoo, että 17 prosenttia suomalaisista hyväksyy kurituksen osana kasvatusta.

Kuusi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa kurituksen hyväksyi vielä 29 prosenttia.

Kurittamiseen liittyviä asenteita selvitettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1981. 2000-luvun alusta alkaen kuritusväkivalta on tuomittu selvästi aiempaa voimakkaammin.

– Kun lomakkeessa on kysytty, että "Hyväksyykö lapsen ruumiillisen kurituksen?", siellä näkyy voimakas lasku, samoin on kaikissa kysymyksissä, joissa käytetään kuritus, kuritusväkivalta tai väkivalta termiä, erityisasiantuntija Heikki Sariola Lastensuojelun keskusliitosta kertoo.

Toisaalta taas jos kysyttiin tukistamisesta, sitä ei välttämättä mielletty väkivallaksi.

– Tukistamiseen esimerkiksi suhtaudutaan jotenkin vähemmän kielteisesti, ikään kuin sitä ei aivan yksiselitteisesti miellettäisi väkivallaksi.

Onko näpäyttäminen sormille rikos?

Tukkapölly, näpäytys sormille ja läpsäisy ovat tuttuja kurituskeinoja meille aikuisille omasta lapsuudestamme, mutta nyt ne luetaan pahoinpitelyksi.

– Lieväksi pahoinpitelyksi katsotaan tahallinen kivun aiheuttaminen. Jos tahallaan aiheuttaa toiselle kipua, silloin ollaan pahoinpitelyn piirissä. Käytännössä teon ratkaisee poliisi tai syyttäjä tai asianomainen, jos hän lähtee sitä viemään eteenpäin. Eihän näitä kaikkia oikeudessa ratkaista.

Sariola uskoo, että asenteiden muutokseen on monta syytä.

– Järjestöt ja lehdistö muiden muassa ovat tehneet runsaasti tiedotus- ja valistustyötä. Ehkä se liittyy myös koulutustason ja sivistystason nousuun, ymmärretään, että väkivalta herättää kielteisiä seurauksia.

Suomi ja monet muut Euroopan maat ovat kriminalisoineet lapsen ruumiillisen kurittamisen, eivät kuitenkaan kaikki. EU on asettanut kaikki jäsenmaansa velvollisiksi kriminalisoimaan kurituksen, mutta prosessi on joissain maissa vielä kesken.

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 16.5.2012)

Lue myös:

    Uusimmat