Tutkimus: Koulukiusaaminen vähentynyt

Kiusaaminen on lähes puolittunut Suomen kouluissa kymmenen viime vuoden aikana. Tieto perustuu WHO:n kansainväliseen koululaistutkimukseen, jossa kartoitetaan lasten- ja nuorten elämäntyyliä eri puolilla maailmaa. Suomessa kyselyyn vastasi runsaat 5000 koululaista.

Oppitunti meneillään

Pellervon koulussa Tampereella koulukiusaamista on onnistuttu torjumaan yhteistyössä kotien kanssa.

- Meillä on tämmönen Koulunkorva -projekti pyörinyt koulussa jo useamman vuoden, jossa vanhemmat aktiivisesti pyrkii ottamaan osaa myös koulun toimintaan siten, että ovat läsnä täällä, kertoo Pellervon koulun rehtori Lasse Sateila.

Lasten vanhemmat toimivat muun muassa välituntivalvojina, apuopettajina sekä selvittelijöinä kiistatilanteissa. Vanhempien läsnäolo on rehtorin mukaan lisännyt turvallisuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä.

- Tämä vanhempien tuki minkä olemme saaneet, on tosi tervetullutta ja me haluamme, että se jatkuu. Tämä on asia, jota haluaisi markkinoida kaikkiin kouluihin, Sateila sanoo.

Pellervon koulussa kielteistä asennetta kiusaamiseen ryhdytään istuttamaan jo heti ensimmäisestä koulupäivästä lähtien.

- Minä puhun koulukiusaamisesta, että se ei ole ollenkaan hyvä asia. Meitä on täällä paljon ja koska meidän pitää tehdä töitä niin paljon mukavampaa se on sovussa, sanoo Pellervon koulun 1 A-luokan opettaja Eija Kööpikkä.

Oppi on mennyt perille. Joululomalle sonnustautuvat ekaluokkalaiset tietävät jo hyvin miten tyhmää on kiusata tai tulla kiusatuksi.

Mitä sinä teet jos näet että toinen kiusaa toista ?

Joskus menen auttaan ja joskus jään katteleen, kertoo Pyry Keinänen.

- Kiusaaminen on aika ikävää kun voi sattua aika pahasti, lyödä päänsä lumeen ja tulee vertakin nenästä, tuumii Hanna Ruuti.

- Koulun pitäisi olla jokaiselle sellainen paikka, että kun sinä aamulla lähdet tänne kouluun niin sinä tulet tänne sillä mielellä, että minusta välitetään tääll´ä. Täällä on turvallista olla, opettajat huomioi minut, mutta myös luokkakaverit on sellaisia, että ne ottavat minut vastaan sellaisena kuin minä olen, Hanna pohtii.

(Seitsemän uutiset 19.12.2002)

Lue myös:

    Uusimmat