Mainos

Tutkimus: Kilpailu oppilaista kiihtyy

Koulut kilpailevat oppilaista yhä kiivaammin ja oppilaitosten rehtorit uskovat kilpailun edelleenkin lisääntyvän.

Menestyneistä oppilaista kilpaillaan


Tuoreen tutkimuksen mukaan oppilaitosten kilpailu oppilaista muuttuu yhä kiivaammaksi. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten rehtorit pitävätkin markkinoinnin ja imagon kehittämistä yhtenä lähivuosien tärkeimmistä kehittämisalueista.

Kuntaliiton ja tutkimuslaitosten yhteiseen KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelma paljastaa, että oppilaitokset kilpailevat etenkin hyvistä oppilaista, koska oppilaitosten rahoitus riippuu oppilaiden ja suoritettujen tutkintojen määristä. Rehtorit eivät kuitenkaan pidä kilpailun lisääntymistä toivottavana eikä oppilaitoksen kehittämisen kannalta tärkeänä. Paljon tärkeämmäksi kaikissa oppilaitoksissa koetaan oppilaitosten yhteistyön kehittäminen. Oppilaitosten välinen kilpailu ei kuitenkaan näytä olevan este yhteistyölle. Yhteistyö koulujen välillä onkin viime vuosina lisääntynyt etenkin suurissa kouluissa.

Vaasan yliopistossa tehtyyn kyselyyn vastasivat 636 oppilaitoksen rehtorit.

Rahoitus väheni - varustetaso koheni

Tietokoneita on ilmaantunut kouluihin vähäisestä rahoituksesta huolimatta

Koulujen rahoitus on arvioiden mukaan heikentynyt viime vuosina ja tämä on näkynyt mm. siinä, että sijaisia on käytetty vähemmän vakinaisen väen poissaolojen aikana. Toisaalta kuitenkin oppilaitosten varustetaso on kohentunut. Etenkin tietokoneita ja verkkoyhteyksiä on aiempaa selvästi enemmän.

Rehtorien mielestä koulujen niukentunut rahoitus ei ole kuitenkaan vaikuttanut opetuksen laatuun. Opetuksen nykytila on rehtorien näkemyksen mukaan varsin hyvä kaikilla oppiasteilla.

Opetuksen laadun kehittäminen ja lisärahoitus ovat kuitenkin rehtorien toivelistan kärjessä. Lukioissa toivotaan myös parempia kirjastoja. Ammatillisissa oppilaitoksissa pidetään tärkeänä opetuksen suuntaamista entistä enemmän työelämän tarpeisiin.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.