Tutkimus: Alkuvuoden kovat pakkaset olisivat olleet hyytävämpiä ilman ilmastonmuutosta

Pohjolan väestö voi muuttua haavoittuvammaksi koville pakkasille, koska ne ovat entistä harvinaisempia.

Euroopan alkuvuoden kovat pakkaset olisivat olleet vielä hyytävämpiä ilman ihmisten aiheuttamaa ilmastonmuutosta, kertoo tuore tutkimus. Kansainvälisen tutkijajoukon saamista tuloksista tiedotti Ilmatieteen laitos keskiviikkona.

Nyt saatujen tulosten mukaan ilmastonmuutos heikensi Pohjois-Euroopan tammikuun kylmyysjaksossa esiintyneitä pakkasia. Pakkasta olisi ollut jopa noin neljä astetta koettua enemmän ilman jo tapahtunutta ilmastonmuutosta.

Tutkijaryhmä arvioi, että Pohjois-Euroopan väestö voi muuttua haavoittuvammaksi koville pakkasille, koska ne ovat käyneet aiempaa harvinaisemmiksi.

Tutkija Mika Rantanen Ilmatieteen laitokselta arvioi STT:lle, että ilmastonmuutoksen pakkasta hillinnyt vaikutus Pohjois-Euroopassa ei tullut yllätyksenä.

– Sen sijaan väestön entistä suurempi haavoittuvuus kovilla pakkasille on uusi johtopäätös, hän lisäsi.

Oslossa näin kylmää kerran 200 vuodessa

Tämä vuosi alkoi Pohjolassa 2000-luvun kovimmilla pakkasilla. Hytisyttävimmät lukemat mitattiin 5. tammikuuta. Enontekiössä pakkanen kiristyi 44,3 asteeseen, ja Ruotsin Vittangissa mittarit näyttivät miinus 44,6 astetta.

Erityisen kylmää oli myös 6. tammikuuta Norjan Oslossa, jossa lämpötila laski 31,1 pakkasasteeseen.

– Eteläisin Suomi ei kuulunut tutkimusalueeseen. Kuitenkin tuloksista ilmeni, että ilmastonmuutoksen vuoksi Oslon pakkaset olivat nekin noin neljä astetta lämpimämpiä kuin ne olisivat muuten olleet. Oslon tulokset mitä ilmeisimmin pätevät myös eteläisimmässä Suomessa, Rantanen täydensi.

Tammikuun pakkasjaksoa vastaavia viiden päivän kovia pakkasia esiintyy Pohjois-Euroopassa nykyilmastossa noin kerran 15 vuodessa. Oslossa mitattu runsaat 31 pakkasastetta oli vielä poikkeuksellisempi ilmiö. Se koetaan Oslon seudulla nykyilmastossa keskimäärin kerran 200 vuodessa.

– Tutkimus osoittaa, että vaikka talvet ovat muuttumassa leudommiksi, Fennoskandian alueella koetaan yhä ankaria pakkasia. Vastedes on varauduttava sekä pakkasjaksoihin että lämpötilan vaihteluun nollan molemmin puolin, Rantanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat