Tutkijat: Työttömyyspäivärahojen porrastus ei pure työttömyyteen

Työttömyyskorvausten porrastaminen ei näytä tehoavan työttömyyteen. Tutkijat eivät löytäneet näyttöä siitä, että päivärahan heikkeneminen työttömyyden pitkittyessä kannustaisi etsimään tehokkaammin töitä.

Työttömyyskorvausten heikentäminen työttömyyden pitkittyessä ei tuoreen tutkimuksen mukaan näytä tehoavan työttömyyteen. Näyttöä siitä, että viime vuosina usein vaadittu työttömyyskorvausten porrastaminen kannustaisi etsimään tehokkaammin töitä, ei tutkijoiden mukaan juuri ole.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Roope Uusitalo ja tutkija Jutta Moisala Jyväskylän yliopistosta selvittivät kokemuksia porrastetun päivärahan vaikutuksista 1980-luvun lopulla, jolloin järjestelmä oli Suomessa käytössä.

Vuodesta 1984 korvaukset alenivat 20 prosenttia sadan työttömyyspäivän jälkeen. Vuodesta 1987 lähtien korvaus aleni 12,5 prosenttia 200 päivän jälkeen. Ansioiden alenema vaikutti vain osaan työttömistä, minkä vuoksi oli mahdollista verrata eri ryhmien työllistymistä keskenään. Tutkijat päätyvät tulokseen, että porrastuksen poistolla ei ollut "tilastollisesti merkitsevää vaikutusta ansiosidonnaista saavien pitkäaikaistyöttömien työllistymisen todennäköisyyteen". Porrastuksen poisto ei siis juuri pidentänyt työttömyyden kestoa. Lyhytaikaisempaan työttömyyteen porrastus saattoi tutkijoiden mukaan vaikuttaa, jos korvausten väheneminen ajoi etsimään kiivaammin töitä. Siitäkään ei tutkimuksessa tosin löytynyt merkkejä.

Vaatimus työttömyysturvan heikentämisestä perustuu teoriaan, jonka mukaan korvausten pienentäminen lisää pakkoa etsiä töitä. Tutkimuksissa on todettu työllistymisen todennäköisyyden kasvaneen juuri ennen työttömyysjakson päättymistä. Uusitalo korostaa, että porrastuksen vaikutuksista ei sen sijaan tutkimustuloksia juuri ole.

Suomessa porrastamista ovat vaatineet muun muassa valtiosihteeri Raimo Sailas työttömyysraportissaan sekä entinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Työministeriön julkaisemassa Työpoliittisessa aikakauskirjassa ilmestyneessä tutkimuksessa korostetaan, että johtopäätösten teko nykyhetkeen on vaikeaa, koska työmarkkinatilanne oli 1980-luvun lopulla erilainen. Tuolloin pitkäaikaistyöttömiä oli vähän ja korkeasuhdanne toi töitä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat