Mainos

Tutkijat: Sokerista voi kehittyä riippuvuus

Rottakokeet osoittavat sen, minkä laihduttajat jo tietävät: sokeri voi aiheuttaa riippuvuutta. Sokeria ahmiessa aivot voivat toimia hyvin samalla tavoin kuin huumeriippuvuudessa, toteaa yhdysvaltalaisessa Princetonin yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkimusta johtaneen Bart Hoebelin mukaan sokeriveden nauttiminen aiheuttaa rotilla käyttäytymismuutoksia ja jopa neurokemiallisia vaihteluja. Joissakin tapauksissa muutokset olivat hyvinkin pitkäkestoisia.

Eräässä kokeessa laboratoriorotat saivat aamiaiseksi sokerivettä kolmen viikon ajan. Tulokset osoittivat, että keskushermoston tuottaman välittäjäaineen, dopamiinin, määrä aivoissa lisääntyi. Dopamiini tunnetaan mielihyvähormonina, jonka säätelyyn muun muassa huumausaineet vaikuttavat.

- On tiedetty jo kauan, että päihteiden käyttö joko vähentää tai laukaisee dopamiinia aivon tietyssä osassa. Nyt sokeri toimii samoin.

Toisessa kokeessa rotille juotettiin kolme viikkoa sokerivettä, jonka jälkeen makea juoma kiellettiin niiltä useiksi viikoiksi. Kun nahkahännät lopulta saivat jälleen eteensä sokerivettä, ne joivat sitä enemmän kuin aiemmin.

- Melkein kuin ne olisivat ahnehtineet sitä, Hoebel toteaa.

Kun rotille tarjottiin sokerin sijasta alkoholia, sokerilla ruokitut rotat olivat persompia väkijuomalle kuin muut viiksinaamat. Sokerirotilla havaittiin myös merkkejä hyperaktiivisuudesta samalla tavoin kuin jos ne olisivat saaneet pienen määrän amfetamiinia.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole voineet vieläkään täysin todistaa, että sokeri aiheuttaisi riippuvuutta samalla tavoin kuin esimerkiksi huumeet.

- Johtopäätös on se, että tietyillä riippuvuushäiriöillä, kuten huumeriippuvuudella on jonkinlainen yhteys poikkeavan halun kehittymiseen luonnon haitalliseen aineeseen eli tässä tapauksessa sokeriin, Bart Hoebel sanoo. - Emme tiedä vielä, onko näin ihmisen kohdalla.

Tutkimusryhmä toivoo, että tulokset voisivat auttaa syömishäiriöiden, kuten ahmimisen ja bulimian, tutkimisessa.

Sokeriteollisuuden puolella rottakokeiden tuloksille viitataan kintaalla. Sokerijärjestö Sugar Association muistuttaa, ettei toistaiseksi ole olemassa vakuuttavia todisteita siitä, että sokeri olisi ihmiselle riippuvuutta aiheuttavaa.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.