Tutkijat: Roskaruoka koukuttaa kuin heroiini

Uusi tutkimus osoittaa, että roskaruoka voi aiheuttaa syöjälleen samanlaista riippuvuutta kuin heroiini tai kokaiini.

Liikalihavuustutkijat ovat saaneet selville, että roskaruoka saattaa aiheuttaa yhtä vakavaa riippuvuutta kuin kovat huumeet. Tutkijoiden mukaan rasvaa ja sokeria sisältävät välipalat aktivoivat aivoissa samoja mielihyväkeskuksia kuin heroiini ja kokaiini, ja näin ollen roskaruoka houkuttelee myös jatkuvaan ylensyöntiin.

Rottakokein toteutetussa tutkimuksessa kävi ilmi, että roskaruokia herkutelleet rotat olivat jääneet koukkuun rasvaisiin ja sokerisiin ruokiin samaan tapaan kuin huumeidenkäyttäjät aineisiin. Roskaruokaan addiktoituneiden rottien aivoissa tapahtui samantyyppisiä muutoksia kuin heroiini- tai kokaiiniaddiktio aiheuttaa ihmisaivoissa.

Tutkimuksessa rotille syötettiin makkaraa, pekonia ja juustokakkua. Rotat sietivät jopa kivuliaita sähköshokkeja tyydyttääkseen korkeakaloristen herkkujen himonsa, ja tutkijoiden mukaan jyrsijät ennemmin näännyttivät itseään kuin söivät terveellistä salaattipainotteista ruokaa tai muuta apetta, joka kuului normaalisti rottien ruokavalioon.

The Scripps Reasearch Instituten professorin Paul Kennyn mukaan tutkimus osoittaa selvästi, kuinka huumeriippuvuus ja liikalihavuus perustuvat samantyyppisiin neurobiologisiin mekanismeihin.

– Eläimet menettivät täysin kontrollin syömisensä suhteen, joka on riippuvuuden tunnusmerkki, Kenny toteaa.

Tutkimus julkaistiin Nature Neuroscience -julkaisussa. Siitä kertoi The Independent.

(MTV3/The Independent)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja