Tutkijat: Perhetausta vaikuttaa lapsen ruokailutottumuksiin

Perheen varakkuustaso vaikuttaa lapsen ruokailutottumuksiin, tutkimustulokset kertovat. Köyhien perheiden lapset syövät enemmän roskaruokaa kuin rikkaiden perheiden lapset.

Köyhistä perheistä tulevat lapset syövät paremmin toimeentulevien perheiden lapsia useammin roskaruokaa, uusi tutkimus paljastaa. Brittitutkimuksessa seurattiin 1800:aa 4-5-vuotiasta lasta. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla lasten vanhempia näiden ruokailutottumuksista.

Tutkimustulosten mukaan yli puolet (54,5 prosenttia) köyhistä oloista tulevista lapsista joi virvoitusjuomia ainakin kerran viikossa, kun sama luku rikkaampien perheiden lapsilla oli neljä kymmenestä. Köyhempien perheiden lapset joivat myös vähemmän maitoa, mutta nauttivat enemmän hedelmämehuja, joilla on todettu olevan yhteys lapsuusajan lihavuuteen.

– On huolestuttavaa, että näin iso osa lapsista käyttää suuria määriä virvoitusjuomia. Mikäli lapsi juo paljon virvoitusjuomia, hän vähentää yleensä veden ja maidon juomista, jotka ovat tärkeitä terveiden luiden ja hampaiden kehittymiselle sekä yleisesti ottaen terveydelle, professori Kate Storey Albertan yliopistosta kommentoi.

Asuinympäristöllä merkitystä ruokavalintoihin

Myös muut tutkimukset tukevat uutta brittitutkimusta. Lapsien, jotka viettävät enemmän kuin kaksi tuntia päätteen, videopelien tai television edessä, on todettu syövän muita lapsia todennäköisemmin epäterveellisiä ruokia.

Toisessa tutkimuksessa huomattiin, että kanadalaislapsista vain 30 prosenttia syö riittävästi kasviksia ja hedelmiä ja 23,5 prosenttia syö riittävän määrän kokojyvätuotteita. Lihaa ja maitotuotteita syötiin sen sijaan riittävästi, sillä yli 90 prosenttia lapsista söi näitä tuotteita riittävästi.

Spencen mukaan tutkimustulokset ovat huolestuttavia, sillä voi olla, että epäterveellisiä ruokia valitaan vain sen tähden, että ne ovat halpoja ja helppokäyttöisiä.

Myös asuinympäristöllä voi olla merkitystä ruokavalinnoissa.

– Jos haluat ostaa salaattia ja tomaattia, täytyy toisinaan matkustaa kauas eikä se ole mahdollista ilman autoa, tutkija John Spence kertoo.

Lapsuusajan ruokailutottumuksilla on merkitystä, sillä ne enteilevät sitä, kuinka syömme myöhemmin elämässämme.

– Ruokailutottumuksemme liittyvät vahvasti siihen kuinka olemme oppineet syömään lapsuudessamme, ja ne tavat seuraavat meitä lapsuudesta aikuisuuteen, Spence huomauttaa.

Kuvat: Shutterstock, Tom Burlison

Lue myös:

    Uusimmat