Mainos

Tutkijat: Michelangelo ehkä autistinen

Tutkijoiden mukaan renessanssitaitelijia Michelangelo saattoi kärsiä autismin lievää muotoa.

Asiantuntijoiden tuore arvio antaa uskoa aspergerin syndroomasta kärsiville. Tutkijakaksikko olettaa, että renessanssin taidenero Michelangelo oli asperger-potilas.

Aspergerin syndrooma on autismin lievä muoto. Sen oireisiin kuuluvat vaikeudet sosiaalisessa kanssakäymisessä. Toisaalta asperger-potilaalla voi olla erityistä lahjakkuutta musiikissa, matematiikassa tai taiteessa.

Michelangeloa koskeva arvio löytyy brittiläisen tohtorin Muhammad Arshadin ja irlantilaisen professorin Michael Fitzgeraldin tutkimuksesta. Autismitutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of Medical Biography -aikakauslehdessä.

- Michelangelo täyttää useita aspergerin kriteereistä. Hän oli torjuva yksineläjä, toteaa Arshad. Tutkijaparin mukaan myös Michelangelon veli, isä ja isoisä osoittivat autismin oireita.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564) oli renessanssin kuuluisimpia taiteilijoita. Hän nousi taidehistorian klassikoksi sekä veistoksillaan (esimerkiksi Michelangelon David) että maalauksillaan kuten Sikstuksen kappelin freskot.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.