Tutkijat havaitsivat salaisuuden Voyager 2 -luotaimen 34 vuotta vanhoista tiedoista: Seitsemännen planeetan kohdalla oli koettu ilmiö, jota ei tuolloin ymmärretty

2:51
Video: Voyager 2 pääsi tähtienväliseen avaruuteen

Vuonna 1977 avaruuteen laukaistu Voyager 2 liikkuu jo kaukana tähtienvälisessä avaruudessa. Vuosikymmenten aikana luotain on välittänyt arvokasta tietoa aurinkokunnastamme.

Luotaimen 34 vuotta sitten lähittämästä tiedosta on löytynyt nyt vuosikymmenten viiveellä yllättäen salaisuus, jota tutkijat eivät ole aiemmin hoksanneet. Asiasta uutisoi mm. Space.com.

Voyager 2 keräsi vuonna 1986 tietoa aurinkokuntamme seitsemännen planeetan, eli Uranuksen magneettikentästä. Tutkijat tarkastelivat aikoinaan saatuja tietoja nyt tarkemmin ja huomasivat Voyagerin mitanneen ohilennollaan äkillistä "siksakkia" planeetan magneettikentässä. 

Tutkijat uskovat Voyager 2:n todistaneen plasmmoidiksi kutsutta ilmiötä, jollaista ei vielä tunnettu hyvin vuonna 1986.

Plasmoidi on varauksellisista hiukkasista muodostuva massiivinen plasmakupla, joka voi irrota planeetan magneettikehästä. Nykyään tutkijat haluavat tietää enemmän plasmoideista, koska ne voivat irrottaa planeetan kaasukehästä hiukkasia. Samalla ne muokkaavat osaltaan planeettoja, mikä tekee ilmiöstä mielenkiintoisen tutkimuskohteen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja