Tutkijat ennustavat: Korona taantuu tulevaisuudessa lastentaudiksi – ensimmäinen tartunta saadaan jo varhaislapsuudessa

Tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirus ei katoa maailmasta, mutta se taantuu ajan saatossa lähes harmittomaksi lastentaudiksi. Asia käy ilmi Science-tiedelehden julkaisusta ja tutkimuksesta uutisoi myös Helsingin Sanomat.

Joukko tutkijoita on tarkastellut, miten SARS-CoV-2-koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin vakavuus tulee muuttumaan tulevaisuudessa. 

Tutkijat perustavat ennusteensa uuden koronaviruksen ja sen perinteistä flunssaa aiheuttavien versioiden immunologisiin ja epidemiologisiin analyyseihin. Heidän hypoteesinsa nojaa siihen, että kaikki ihmisillä havaitut koronavirukset mahdollistavat immuniteetin saavuttamisen samankaltaisilla ominaisuuksilla. Tämänhetkinen koronkriisi johtuu osin siitä, että tauti on saavuttanut sen vanhemman väestön, joka ei ole aiemmin ollut kosketuksissa viruksen kanssa.

Toistaiseksi viruksen aiheuttama sairaus on vaarallisin juuri ikäihmisille. Jos ja kun virus jää osaksi muiden maailmalla kulkeutuvien tartuntatautien kiertoa, myös vanhukset saavat immuunisuojaa lapsuudessa sairastetun infektion myötä.

Nykytiedon valossa lapset eivät sairastu ainakaan aikuisia helpommin COVID-19-koronavirusinfektioon ja suurin osa tapauksista on raportoitu aikuisilla. Niin ikään edellisten koronaviruspandemioiden, kuten SARS- ja MERS-tautien kohdalla lasten infektiot olivat harvinaisia.

Tulevina vuosina ensimmäinen koronatartunta saadaan tutkimuksen mukaan tyypillisimmillään kolmen ja viiden ikävuoden välillä, eli varhaislapsuudessa. Aikuisillakin satunnaiset tartunnat aiheuttanevat vain lievän taudin.

Tutkijat arvioivat Science-julkaisussa, että tulevaisuudessa ketään ei tarvitse välttämättä rokottaa, jos heidän ennusteensa toteutuu.

Tutkijat eivät väitä ennusteessaan, että koronavirus itsessään muuttuisi tulevaisuudessa vaarattomaksi, vaan ihmiset saavat immuniteettisuojan sairastamalla sen jo lapsuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat