Tutkija Valko-Venäjän synkästä tilanteesta: Valtaeliitin tukeman Lukashenkan päätä ei saa kääntymään mielenosoituksilla – lopullinen vallanvaihto vasta vuosien päästä

8:47
Video: Asiantuntija uskoo, ettei Lukashenka osallistu seuraaviin presidentinvaaleihin.

Valko-Venäjällä oppositio aloitti ja julisti toissa päivänä maassa yleislakon, joka jatkuu edelleen pienimuotoisena. Lakon tavoitteena oli kaataa presidentti Aljaksandr Lukashenka. 

Uutisaamussa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvanin mukaan yleislakosta ei voida puhua.

– Lakko onnistui kohtalaisesti. Sadat ihmiset lähtivät lakkoon mukaan tukemaan tehdastyöläisiä sekä valtiollisissa että pienissä- ja keskisuurissa yrityksissä. Toisaalta tässä ei vielä yleislakosta voida puhua, Silvan kertoo.

– Lakkojen kohdalla syynä, miksi niin moni ei halunnut niihin ottaa osaa, on yksinkertaisesti se, että sillä olisi ollut yksilölle suuret negatiiviset vaikutukset.

Silvanin mukaan lakko ei ollut kuitenkaan täysin turha.

– Oppositio pystyi jälleen kerran osoittamaan, että tuhannet ihmiset haluavat Lukashenkan pois ja varmasti useammatkin haluavat. Ehkä tästä saatiin myös uutta tuulta mielenosoitusliikkeelle.

Tutkija uskoo, ettei Lukashenka asetu ehdolle seuraavissa vaaleissa

Slivanin mukaan lakko on edelleen käynnissä, mutta kooltaan se on enää pienimuotoinen. Oppositio keksii nyt muita keinoja painostaa itsevaltaista Lukashenkaa.

Lukashenkan aseman hän näkee edelleen vahvana.

– Valtaeliitti on edelleen täysin lojaali Lukashenkalle. Syy tähän on se, että Venäjä on asettunut niin vahvasti tukemaan häntä. Venäjän tuki on signaali Lukashenkan lähipiirille, että hänellä on mahdollisuudet selvitä tästä kriisistä. 

– Valko-Venäjällä varmasti paljon mietitään, mitä pitäisi tehdä, kun kymmenet tai sadat tuhannet eivät saa pelkillä mielenosoituksilla Lukashenkaa päätä kääntymään.

Mielenosoitusliike lähti toden teolla liikkeelle vajaat kolme kuukautta sitten järjestetyistä presidentinvaaleista, joita on pidetty vilpillisinä.

Tutkija uskoo, että ratkaisu nähdään vasta ennen seuraavia vaaleja, jotka järjestetään vuonna 2025.

– Uskon, että seuraavissa presidentinvaaleissa hän ei enää asetu ehdolle eli sitä ennen Valko-Venäjällä on saatu jonkinlainen vallansiirtymä sovittua. Kyse on enemmän vuosista ja kuukausista kuin päivistä ja viikoista.

Katso Silvanin koko haastattelu pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja