Tutkija uskovat: Kristoffer Kolumbuksen uponnut lippulaiva löytyi

Tutkijat uskovat löytäneensä yli 500 vuotta sitten uponneen Kristoffer Kolumbuksen lippulaivan Santa Marian.

Aiheesta kertovan The Independent -lehden mukaan aluksen jäänteet löytyivät Haitin rannikon edustalta.

Jos jäänteet todella ovat Santa Marian, on kyseessä yksi maailman tärkeimmistä vedenalaisista arkeologisista löydöistä.

Tutkimuksia johtanut arkeologi Barry Clifford sanoi Independentille, että tähän mennessä kaikki todisteet viittaavat siihen, että kyseessä on Santa Maria. Cliffordin johtama tutkimusryhmä löysi aluksen jäänteet jo kymmenen vuotta sitten, mutta heillä ei vielä silloin ollut käsitystä aluksen nimestä.

Nyt Cliffordin ryhmää on auttanut tunnistamaan jäänteet Santa Mariaksi toisen tutkimusryhmän tekemä työ vuonna 2003. Ryhmä selvitti, että Kolumbuksen rakentama tukikohta sijaitsi todennäköisesti lähellä hylyn paikkaa.

Tämän tiedon avulla Clifford on alustavasti pystynyt päättelemään, että hylky todella olisi Santa Maria. Päättelyssä on auttanut Kolumbuksen päiväkirja, jossa kuvaillaan Santa Marian uppoamispaikka suhteessa tukikohtaan.

Cliffordin mukaan hylystä voisi olla apua Haitin turismille.

Santa Maria oli yksi kolmesta aluksesta, joilla Kristoffer Kolumbus lähti etsimään läntistä tietä Aasiaan vuonna 1492. Yli kuukauden purjehtimisen jälkeen Kolumbus saavutti Bahamasaaret. Kymmenen päivää myöhemmin lippulaiva Santa Maria purjehti karille Haitin edustalla.

Lue myös:

    Uusimmat