Tutkija: Obamasta tulossa ”rampa ankka”

Politiikan asiantuntijan mielestä Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman asema heikkenee jatkuvasti. Obamalla on presidenttikautta jäljellä vielä kaksi vuotta. 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Obama nähdään Yhdysvalloissa presidenttinä, joka ei ole pystynyt täyttämään vaalilupauksiaan.

Viimeisissä vallanrippeissään roikkuvaa presidenttiä kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä ”lame duck”, rampa ankka. Aaltolan mielestä Obaman ”rampa ankka” on jo näkyvissä.

– Sisäpoliittisesti Obamaa pidetään tällä hetkellä melko heikkona presidenttinä ja hänen suosionsa on hyvin alhainen. Joitakin terveydenhuollon uudistamisen kaltaisia meriittejä hänellä toki on. Taloudellisen kriisin jälkimainingeissa koetaan, että nyt tarvittaisiin pontevampaa ja enemmän aikaansaapaa presidenttiä, Aaltola sanoo. 

Aaltolan mielestä Obama on tehnyt ulkopolitiikassa virheitä. Irakista vetäytymisen kanssa hätiköitiin ja Syyrian tilanteeseen reagoitiin liian hitaasti. 

– Yhdysvaltain olisi pitänyt kantaa parempaa vastuuta Irakissa. Jos menee jonnekin ja rikkoo paikkoja, on vastuussa myös jälkihoidosta. Yhdysvaltain osalta se olisi kestänyt vielä vuosia. 
Tutkija arvioi, että liian aikainen vetäytyminen Irakista ja piittaamattomuus Syyriasta avasivat osaltaan oven Isis-liikkeen nousulle. 

Aaltola kuitenkin arvioi, että Obamalla on vielä vaikutusvaltaa ulkopolitiikassa vaikka sisäpoliittinen asema on heikko.

– Seuraavat presidentinvaalit ovat jo kovassa vauhdissa ja uusia ehdokkaita nousee esiin. He vievät julkisuutta ja nakertavat Obaman asemaa. 

– Toisaalta Obamalla ei ole huolta uudelleenvalinnasta. Hän voi siten toimia ulkopolitiikan saralla vapaammin kuin aikaisemmin. Sillä puolella Yhdysvaltain presidentillä on loppuun asti paljon valtaa. Useinhan viimeisten kahden virkavuoden aikana Yhdysvaltain presidentit ovat yrittäneet toteuttaa suuria projekteja. Tyypillinen loppukauden harrastus on ollut rauhan hierominen Lähi-itään. 

Euroopassa on ihmetelty amerikkalaisten tiukkaa suhtautumista tietovuotoihin.

– Vuotoja tullaan varmaan näkemään tulevaisuudessakin, koska tiedon salaaminen käy vaikeaksi. Yhdysvallat pitää itseään solmukohtana jossa toimii useita Googlen kaltaisia tietotekniikan huippuyrityksiä. Siksi amerikkalaiset kokevat, että heillä on poliisin asema ja valtuudet kansainvälisessä kyberverkossa ja monessa muussakin asiassa. Suurvalta-aseman katsotaan tuovan suuren vastuun.

Lue myös:

    Uusimmat