Tutkija: Hallituksen kaatuminen epätodennäköistä

Turun yliopiston erikoistutkija Erkka Railo pitää hallituksen kaatumista epätodennäköisenä. Hänen mielestään keskusta pelaisi erittäin kovilla panoksilla, jos se lähtisi hajottamaan hallitusta sote-riidan vuoksi. Käytetty retoriikka on ollut niin kovaa, että se on ylittänyt normaalit mittasuhteet.  

Osapuolten näkemykset ovat varsin kaukana toisistaan. Keskusta liputtaa 18 sote-alueen puolesta, kun taas kokoomus tyytyisi 12 alueeseen.  

Railo sanoo, että hallituskriisin taustalla ovat laajemmat valtapoliittiset ongelmat. Jos kokoomus antaisi siimaa sote-neuvotteluissa, keskusta saisi muodostettua maakuntiin vahvan aseman pitkäksi aikaa. Toisaalta keskusta haluaa ankkuroida valta-asemansa nimenomaan sote-uudistuksen yhteydessä. 

– Molemmat ajattelevat niin, että tässä tehdään rakennelmia, joiden kautta puolueiden voimasuhteet määritellään maakunnissa pitkäksi aikaa, Railo sanoo.  

Tutkija toivoo, että sopimus saadaan aikaan, koska kokoomuksen lähteminen hallituksesta tai uudet vaalit olisivat pahimpia mahdollisia vaihtoehtoja. Luottamus voisi karista.  

– Päätöksenteon vakaus pitäisi pystyä säilyttämään, ettemme ole puolen vuoden välein uusissa vaaleissa. Ei ole mitään takeita, että uudesta hallituksesta tulisi yhtään nykyistä parempi tai että se ratkaisisi ongelmat.  

Niukka enemmistö ei toimisi  

Jos kokoomus lähtisi, jäljelle jäävät hallituspuolueet keskusta ja perussuomalaiset saisivat silti yhä niukan enemmistön eduskuntaan, jos ne lyöttäytyisivät yhteen RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa.   

Railo pitää skenaariota hullunkurisena. Keskustalla olisi ensinnäkin vaikeuksia löytää taakseen puolueet, jotka olisivat sen ajaman 18 sote-alueen kannalla.   

Hän myös muistuttaa, että jo viime hallituksen aikana pienillä puolueilla oli kokoonsa nähden suhteettoman paljon vaikutusvaltaa hallitusohjelmaan laajassa koalitiossa. Lähes niukin mahdollinen enemmistö kyseenalaistaisi hallituksen toimintakyvyn.  

– Tällaisessa pohjassa jopa yksittäisellä kansanedustajalla alkaisi olla veto-oikeus hallituksen toimintaan.  

Lue myös:

    Uusimmat