Tutkakuva paljastaa maapallolta kolkan, jonka yli lentokoneet eivät lennä – syitä on kaksi, joista molemmat elintärkeitä

Tiedätkö miksi lentokoneet eivät lennä Tiibetin ylängöllä? 0:25
Katso videolta: Tällä alueella eivät lentokoneet lennä.

Lentokoneliikennettä seuraavat tietävät, että Keski-Aasiassa sijaitsevalla vuoristoisella Tiibetin ylängöllä ei lentokoneita juurikaan näe.

Mutta miksi? 

Finnariin entinen lentäjä ja Traficomin lentotoiminta- ja koulutuspuolen ylitarkastaja Kristian Nyberg kertoo, että alueeseen liittyy kaksi olennaista syytä.

Ensimmäinen niistä liittyy happivaatimuksiin, joita ei vuoristoisella alueella ole mahdollista täyttää.

– Lentokoneissa on olemassa tietyt happivaatimukset. Jos lentokone on esimerkiksi sertifioitu lentämään yli 25 000 jalassa (maanpinnan yläpuolella), matkustajille pitää olla tarjota lisähappea vähintään kymmeneksi minuutiksi. Himalajan alue on niin laaja, että 10 minuuttia ei riitä siihen, että voidaan yhtäkkisessä happikadossa saavuttaa turvallinen korkeus, Nyberg kertoo.

Kaksimoottorisen koneen pitää pystyä lentämään turvallisesti vain yhdellä moottorilla

Toinen liittyy lentokoneen suorituskykyyn. Tiibetin ylängöllä yhdellä moottorilla lentäminen ei olisi kovinkaan turvallista.

– Kaksimoottorisen lentokoneen täytyy pystyä lentämään yhdellä moottorilla. Jos moottori menee rikki lakikorkeudessa, niin kone ei pysty liukumaan sille korkeudelle, jolla se pystyy lentämään vain yhdellä moottorilla, Nyberg kertoo.

Nybergin mukaan Tiibetin ylängössä lentämisen vaikeaksi tekee ennen kaikkea sen laajuus.

– Himalaja on niin laaja alue, että vaatimuksia on siellä vaikea täyttää. Kyllähän me lennetään esimerkiksi Andien ja Alppien yli, mutta ne ovat reilusti kapeampi alueita.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta: Tällainen on alue, jossa lentokoneita ei juurikaan näy.

Lue myös:

    Uusimmat