Tusk vaatii Kreikka-kokousta lähipäiville – "EU:n vältettävä taloudellista epävarmuutta"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vaati tänään, että euroalueen valtiovarainministerit kokoontuisivat keskustelemaan Kreikasta lähipäivinä.

Hänen mukaansa EU:n on vältettävä tilannetta, jossa Kreikka aiheuttaisi jälleen epävarmuutta, eikä kokousta pidä työntää kauemmas tulevaisuuteen. 

Aiemmin päivällä Kreikan hallituslähteestä kerrottiin, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras aikoisi pyytää tänään Tuskilta EU-huippukokousta Kreikan tilanteesta.

Tavoitteena olisi helpottaa Kreikan neuvotteluja velkojiensa kanssa.  

Tsiprasin pyyntö tuli sen jälkeen, kun euroryhmä päätti perua huomiseksi suunnitellun kokouksensa. Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan kokouksen järjestämiseen ei ollut edellytyksiä. 

Kreikka ei voi saada uutta lainaa, ennen kuin kesällä sovitun tukiohjelman ensimmäinen väliarviointi valmistuu. Myöskään keskustelua velkahelpotuksista ei voida aloittaa ennen sitä. 

Väliarviota on yritetty saada valmiiksi viime syksystä lähtien, mutta Kreikan talousuudistusten kangertelu ja lainoittajien väliset erimielisyydet ovat estäneet etenemistä. 

Viime viikolla euromaat sopivat askeleista, joilla arviointi olisi voitu viimeistellä euroryhmän ylimääräisessä kokouksessa torstaina.

Neuvotteluja ovat hiertäneet muun muassa Kreikan budjetin tasapainoon liittyvät tavoitteet.  


Lue myös:

    Uusimmat