Turvapaikkahakemukset vaativat työvoimaa – miten 500 ihmisen pikarekrytointi onnistui?

Sisäministeriön alaisuuteen on turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeuttamiseksi on palkattu yli 500 uutta työntekijää. Miten pikarekrytointi onnistui?

Suomeen saapui viime vuonna yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Muun muassa hakemusten käsittelyn ja päätöksenteon nopeuttamiseksi palkattiin pikavauhtia yli 500 uutta työntekijää.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo MTV:n Uutisextra-ohjelmassa lauantaina, että hyviä hakijoita ei ollut vaikea löytää. Valtaosalla valituista on yliopistokoulutus.

– Meillä on se onni, että Suomessa työttymyysprosentti oli aika iso. Olemme saaneet myös sellaisia ihmisiä, jotka ovat vaihtaneet työpaikkaa. He ovat nähneet, että tämä on hyvä paikka nyt osoittaa oma kykynsä ja nähdä pala tästä mielenkiintoisesta ilmiöstä. Kyllähän tämä on ilmiönä sellainen, joka on kiinnostanut ihmisiä. Todella paljon oli hyviä hakijoita, Nerg sanoo.

Nopeasti tehty jättirekrytointi on herättänyt kysymyksiä siitä, miten varmistetaan hakemusten käsittelyn ja päätöksenteon tasapuolisuus ja ammattimaisuus. Nergin mukaan virkailijoilla on tiukat yhteiset normit ja yhteiset maakriteerit.

– Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti, ja virkailija tekee sen työn. Mutta sitten kun se menee päätöksentekoon, niin siinä vaiheessa heidän esimiehensä katsovat hyvin tarkkaan, että ne on tehty samojen kriteereiden perusteella.

Nopeampi päätöksenteko rauhoittaa

Turvapaikanhakijatilanne on kiristänyt ilmapiiriä Suomessa. Nerg uskoo, että päätöksenteon nopeutuminen rauhoittaa osaltaan tilannetta.

– Ihmiset näkevät, että eivät kaikki saa täältä oleskelulupaa. Samoin alkaa myös näkyä se, millä profiililla olevat ihmiset tänne sen oleskeluluvan saavat.

Nerg huomauttaa, että oleskeluluvan saavissa on muun muassa tuhansia yksin tai perheidensä kanssa saapuneita lapsia.

– Oleskeluluvan saavien profiili tulee olemaan sellainen, jonka Suomen kansa paremmin hyväksyy, Nerg uskoo.

Nergin koko haastattelu MTV:n Uutisextra-ohjelmassa lauantaina klo 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja