Turvapaikanhakijat kuormittavat poliisia – "Poikennut aiemmasta tilanteesta"

Käynnissä oleva pakolaiskriisi tuo poliisille uusia kulueriä. Poliisi onkin saanut nyt käynnissä olevalle ja seuraavalle vuodelle lisärahoitusta turvapaikanhakijoiden määrän suuren kasvun vuoksi.

Suurin poliisin työajan kuluttaja eri rikostyyppien välisessä vertailussa on ”muu rikostorjunta”, jonka osuus kasvoi viime vuonna edellisvuodesta 0,6 prosenttiyksikköä. Tältä vuodelta on odotettavissa huomattavaa kasvua, koska turvapaikanhakijoiden määrä on moninkertaistunut vuoteen 2014 verrattuna.

Muu rikostorjunta pitää sisällään muun muassa turvapaikka- ja ulkomaalaislain mukaisen tutkinnan, rikostorjunnan asiantuntijapalvelut ja valtion turvallisuuden.

Poliisin resursseja kuluu erityisesti turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin, turvapaikkatutkintaan sekä maastapoistamistoimintaan.

Poliisihallituksen poliisijohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo, että muuttunut tilanne vaatii myös valvonta- ja hälytystoiminnan sekä rikostorjunnan suuntaamista yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistamiseen.

– Muutos ei ole vielä dramaattinen, mutta esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla olevat vastaanottokeskukset tuovat alueelle valvonta- ja hälytyspalveluiden kysyntää, joka on poikennut aiemmasta tilanteesta, Wasastjerna kertoo.

Hänen mukaansa vastaanottokeskuksiin liittyvät tehtävät ovat usein myös niin sanottuja monipartiotehtäviä, jotka sitovat poliisin kenttätoiminnan resursseja aiempaa enemmän ja uudella tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja