Turvapaikanhakijat: Albaniassa meillä ei ole mitään oikeuksia - palkka riittää vain ruokaan

1:12

Albanialaisten turvapaikanhakijoiden mielestä maan taloudellinen tilanne on niin huono, että siellä ei ole elämisen mahdollisuuksia.

Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa on joukko albanialaisia nuoria miehiä, jotka tulivat Suomeen hakemaan kunnollista elantoa.

Yksi heistä on 24-vuotias Mario Pigoni, jonka kotikaupunki on Porgradec.

– Olemme täällä maan taloudellisen tilanteen vuoksi emmekä politiikan vuoksi. Maan taloudellinen tilanne on täysi katastrofi. Teen töitä tarjoilijana ja palkka on todella alhainen.

– Palkka riittää vain elossapysymiseen eikä oikeaan elämään. Palkalla saa ostettua vain ruuan, mutta se ei riitä asuntoon tai mihinkään muuhun. Albaniassa ei ole mahdollista elää täyttä elämää.

Pigonin mukaan Suomessa on hyvät elämisen mahdollisuudet.

– Täällä voisin tulla todella onnelliseksi, naurahtaa Pigoni.

Albania on korruptoitunut

Albanian Tiramasta lähtenyt 19-vuotias Framsua Alushi on myös tarjoilija.

Alushin mukaan albanialaisilla ei ole kotimaassaan mitään oikeuksia.

– Maa on niin korruptoitunut, että et voi tehdä siellä todellakaan, mitä haluaisit.  Se ei ole oikein. Täällä Suomessa voit elää vapaana. Eläminen on täysin mahdotonta Albaniassa.

– Haluaisin jatkaa täällä opiskeluja ravintola-alalla ja tehdä samalla töitä. Olen ollut ravintolassa Albaniassa jo neljä vuotta töissä. Jos saan jäädä Suomeen, niin perheeni haluisi tulla tänne myös, haaveilee Alushi.

Enteellisesti Alushin ainoat kaksi suomeksi osaamaa sanaa ovat – Kiitos ja moi!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja