Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäillyt jakoivat verkossa salaliittoteorioita – kaksi ehdolla vaaleissa Kristallipuolueessa, yksi VKK:ssa

KRP vaatii tänään vangittavaksi kahta miestä sekä yhtä naista turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäiltynä. Vangitsemisvaatimuksia käsitellään Oulun käräjäoikeudessa.

MTV Uutisten tietojen mukaan vangittavaksi vaaditut miehet ovat ovat julkaisseet verkossa aktiivisesti salaliittoteorioihin liittyvää sisältöä, kuten videoita.

Videoita on julkaistu sosiaalisessa mediassa, muun muassa Youtubessa. Toisen miehen nimissä ollut kanava on sittemmin suljettu.

Tilillä olevan ilmoituksen mukaan Youtube on sulkenut tilin lakiin nojanneen valituksen johdosta.

Myös vangittavaksi vaadittu nainen on esiintynyt sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videoilla miesten kanssa.

Nainen oli eduskuntavaaleissa ehdolla Kristallipuolueen ehdokkaana. Hän ei tullut valituksi. 

Myös epäillyt miehet olivat ehdolla kansanedustajiksi. Toinen osallistui vaaleihin Kristallipuolueen listalta, toinen oli ehdolla Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolueesta.

Poliisi vaitonainen

KRP:ssä asian tutkintaa johtava rikoskomisario Jukka Nurmenniemi ei kommentoi tapauksen yksityiskohtia tai epäiltyjen henkilöllisyyttä.

Hän kertoo MTV Uutisille, että poliisi on kuitenkin pyrkinyt saamaan epäiltyjen sosiaalisessa mediassa julkaisemaa materiaalia verkosta pois. Kolmikon siis uskotaan julkaisseen verkossa tietoja, jotka on luokiteltu salassa pidettäviksi.

Poliisi ei kerro, millaisesta materiaalista on kyse tai miten salassa pidettävien tietojen uskotaan päätyneen vääriin käsiin. Hän ei myöskään kommentoi sitä, onko salassa pidettävää materiaalia edelleen verkossa.

KRP:n mukaan epäillyt ovat kaikki suomalaisia siviilihenkilöitä. Epäillyt rikokset eivät ole tapahtuneet viranomaistoiminnan yhteydessä.

Rikosepäilyihin johtaineiden tapahtumien uskotaan ajoittuvan useamman vuoden ajalle.

– Poliisi epäilee, että julkaistut tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne ovat omiaan aiheuttamaan vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle. Esitutkinta jatkuu muun muassa epäiltyjen kuulusteluilla, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi kertoo tiedotteessa.

Oulun käräjäoikeudelle toimitettujen vangitsemisvaatimusten tietoihin epäillyn rikoksen tapahtuma-ajaksi on merkitty kaikkien kolmen epäillyn osalta 1. tammikuuta 2021. Tapahtumapaikkana on Oulu.

Ensimmäisen kerran rikosepäily oli julkisuudessa viime joulukuussa, kun Yle uutisoi KRP:n tutkimasta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta Pohjois-Suomessa. Ylen mukaan ilmoitukset rikoksesta oli tehty Oulussa ja Kajaanissa.

Lue myös:

    Uusimmat