"Turvalliseksi välittäjäksi" itseään luonnehtinut mies myi lapsille alkoholia ja tupakkaa Lohjalla – kolme teiniä päätyi sairaalaan myrkytyksen takia

Oikeus määräsi yli vuoden ehdollista vankeutta 44-vuotiaalle miehelle, joka välitti alkoholia palkkiota vastaan lapsille Lohjalla. Kolme lapsista joutui humalatilansa takia sairaalaan, ja näiden osalta oikeus tuomitsi miehen pahoinpitelyistä.

Vyyhti alkoi purkautua, kun kolme 13–15-vuotiasta nuorta päätyi lyhyen ajan sisällä sairaalaan alkoholimyrkytyksen takia. 

Ensin sairaalaan joutuivat 13- ja 15-vuotiaat tyttökaverukset. Nuorempi tytöistä puhalsi miltei promillen ja vanhempi lähes 1,3 promillea.

Molemmat saivat juomisesta muistikatkon. Tytöille olisi voinut käydä pahemminkin, mutta onni onnettomuudessa oli, että ulkopuoliset henkilöt puuttuivat nopeasti tilanteeseen ja hankkivat tytöille apua.

Pari viikkoa myöhemmin sairaalaan joutui 13-vuotias poika juotuaan nopealla tahdilla puoli litraa kirkasta viinaa. Poika puhalsi sairaalassa 1,2 promillen lukeman.

Poika meni alkoholimäärästä tiedottomaksi ja alkoi oksennella. Hänen ruumiinlämpönsä laski alle 35 asteen.

Pojan tila oli hoidosta huolimatta niin vakava, että hänet jouduttiin siirtämään Lohjalta pääkaupunkiseudulle sairaalaan. Hän pääsi kuitenkin kotiin vuorokauden hoidon jälkeen.

Muutaman euron hakupalkkio

Kaikki kolme lasta kertoivat ostaneensa alkoholijuomansa samalta mieheltä, joka tunnettiin nuorten keskuudessa Lohjalla niin kutsuttuna "hakurina". Mies välitti alaikäisille muutaman euron hakupalkkiota vastaan alkoholin lisäksi tupakkaa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus kuuli kolmen alkoholimyrkytyksen saaneen nuoren lisäksi myös neljää muuta lohjalaisnuorta. Nämä kertoivat, että nuorten tapana oli sopia miehen kanssa pikaviestipalveluissa paitsi alkoholin laadusta ja hinnasta, myös hakupalkasta ja noutopaikasta.

Eri nuoret kertoivat oikeudessa ostaneensa mieheltä alkoholia jopa kymmeniä kertoja.

Mies halusi olla "turvallinen välittäjä"

Mies kiisti oikeudessa osan rikoksista, eikä tunnistanut kaikkia nuoria. Hän kuitenkin myönsi välittäneensä joillekin nuorille alkoholia, mutta vain mietoja alkoholijuomia.

Mies kertoi, että halusi toimia nuorille turvallisena välittäjänä eli sellaisena, joka ei käytä nuoria muilla tavoin hyväkseen. Lisäksi hän sai toiminnastaan palkkioksi yleensä vaihtorahat.

Käräjäoikeus katsoi miehen syylliseksi törkeään alkoholirikokseen ja kolmeen pahoinpitelyyn. Oikeus määräsi miehelle rangaistukseksi teoista vuoden ja kuukauden ehdollista vankeutta.

Mies joutuu maksamaan 13-vuotiaalle pojalle 1 100 euroa korvauksia kärsimyksestä, esinevahingoista ja sairaalakuluista. 15-vuotiaalle tytölle korvaussumma on 250 euroa ja 400 euroa.

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksettavaksi 6 600 euroa nuorten oikeudenkäyntikuluja.

Lue myös:

    Uusimmat