Uskotko, että hyvätuloisuus on etuoikeus, jonka vain jotkut onnekkaat saavat, vai että kuka tahansa voi saavuttaa unelmansa ja tavoitteensa?
Omien asenteiden tarkistaminen on hyväksi silloin, kun haluat taata lapsellesi vauraan elämän. Lasta on hyvä kasvattaa hyvin tienaavaksi jo pienestä pitäen. Ainakaan lapsen lisätulot eivät ole pahaksi kenellekään, viimeiseksi ne vahingoittavat lastasi. Myönteisten taloudellisten arvojen iskostaminen lapsen päähän voivatkin auttaa häntä menestymään tulevaisuudessa. Avainsanat ovat huolellinen opastus ja oikea asenne.
1. Raha ei kasva puussa
Opeta lapsesi siihen, että raha ei kasva puussa. Muistuta lasta siitä, ettei lapsi ei voi kuluttaa enempää kuin ansaitsee. Tämä pätee ylellisyyteen, ei lapsen perustarpeisiin. Lapsella tuskin on omia tuloja, mutta esimerkiksi viikko- tai kuukausirahan käytön opastus on hyvä ensiaskel vastuulliseen rahan käyttöön. Opeta häntä harkitsemaan ja huomioimaan se, kuinka monen viikkorahan säästämisellä lapsesi saa sen ylimääräisen lelun tai muun tarvikkeen, jota hän havittelee. Älä anna turhaa krääsää ilmaiseksi.
2. Avaa lapsellesi pankkitili
Laita lapsesi pankkitilille pieniä summia syntymäpäivinä, ja opasta lastasi siinä, että raha on hänen omaansa, jota ei ole tarkoitettu turhuuteen, vaan pidemmän tähtäimen sijoituksiin.
3. Arvioi oma ja lapsesi työmoraali
Jos olet itse tunnollinen työntekijä, kerro lapsellesi, miksi näin on, miksi toimit niin kuin toimit. Näytä omalla esimerkilläsi lapsellesi, kuinka hänen tulee suhtautua työhön. Jos olet tyytymätön työhösi, tee jotain asioille ja muuta niitä. Lapsi oppii esimerkin kautta.
4. Erittele varakkuus ja rikkaus
Älä anna lapsellesi harhaluuloja siitä, että äkkirikastuminen olisi avain onneen. Opasta häntä pitämään huoli asioistaan, pienistäkin, jotta hän ymmärtää, että hänellä on valta ja vastuu vaikuttaa omaan menestykseensä. Äkkirikastuneita ihmisiä televisiosta seuratessa on hyvä tuoda esiin äkkirikastumisen realistiset mahdollisuudet.
5. Sijoita itse lapsesi tulevaisuuteen
Laita rahaa pankkitilille vaihto-oppilasvuotta tai muuta tulevaa tapahtumaa varten, ja pidä lapsesi tietoisena siitä, että rahat ovat hänen tulevaisuuttaan varten.
6. Rohkaise
Rohkaise lasta tekemään asiat alusta loppuun kaikessa mitä hän tekee, etenkin koulussa.
7. Älä tee rahan tienaamisesta pakkopullaa
Vältä puhumasta rahaongelmistasi ja siitä, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi, lapsen kuullen. Letkautukset voivat nimittäin aiheuttaa lapselle stressiä siitä, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Parempi on kertoa, että rahaa on mahdollista olla tarpeeksi, ja että sillä on mahdollista toteuttaa unelmia, pitkäjänteisellä työllä ja panoksella.
8. Opeta lapsi budjetoimaan
Opeta häntä keksimään omia rahan ansaintakeinoja, kuten kotityöt (ellei niitä edellytetä jo valmiiksi viikkorahan saamiseksi), pienempien lasten hoitaminen, naapurin nurmikon leikkaaminen (naapurin kanssa tehdyllä sopimuksella tietenkin).
Opeta lasta budjetoimaan niin lyhyen, kuin pitkän aikavälin tavoitteisiin. Jos lapsi meinaa ostaa paidan jota hän ei tarvitse, mutta jonka hän haluaa, voi se olla lyhyen aikavälin tavoite. Nuorelle lapselle jo unelmamatka tai konserttilippu voivat olla pitkän aikavälin tavoitteita. Kun lapsi oppii, että hän voi säästämällä saada haluamansa, tulee säästämisestä tapa, sen sijaan että se tuntuisi pakkopullalta.
9. Älä ylityöllistä
Ole varovainen, ettet ylityöllistä lastasi, tai kiteytä häneen liian ankaraa rahanansaintatarvetta jo nuorena. Lapsen tehtävä on kuitenkin kasvaa ja oppia.
10. Puhu avoimesti ja suunnittele
Kun lapsi tulee teini-ikään, keskustele hänen kanssaan hänen tulevaisuudensuunnitelmistaan, ja tee yhdessä rahoitussuunnitelmia teinin suunnitelmia varten. Muistuta häntä siitä, että olet apuna, kun lapsi tarvitsee ohjeita, hankalissakin raha-asioissa.
11. Tsemppaa lasta menestyjäksi
Jos lapsi on kova harrastamaan urheilua ja vielä hyväkin siinä, kerro hänelle, että hänellä on mahdollisuus menestyä valitsemassaan lajissa. Jos lapsi taas haluaa lopettaa lajin, muistuta häntä niistä asioista, joita hän sulkee pois elämästään lopettamalla lajin harrastamisen.
Myöhemmin lapsesi tulee tekemään monia itsenäisiä päätöksiä, mutta pohjalla oleva hyvä talouskasvatus tuskin huonontaa lapsesi mahdollisuuksia menestyä.
Lähde: Wikihow
(MTV3)