Turun yliopisto: Olkiluodon ydinjäteonkalo ei ole tarpeeksi syvä

Ikiroudan vaikutus Olkiluodon ydinjäteonkaloon pitää arvioida uudelleen, varoittaa Turun yliopisto.

Uusien geologisten tutkimustulosten mukaan ikirouta voi ulottua onkaloon, toisin kuin aiemmin on luultu.  
Olkiluodossa korkea-aktiiviset ydinjätteet pyritään sijoittamaan ikiroudan ulottumattomiin 420 metrin syvyyteen.

Yliopiston mukaan uusien tutkimusten valossa tämä syvyys ei riittäisi. Tutkimus muuttaa käsityksiä Skandinavian mannerjäätikön viime jääkausisyklistä. Sen mukaan Etelä-Suomi oli jäästä vapaata ikiroutavyöhykettä kymmeniä tuhansia vuosia pitempään kuin tähän asti on luultu.

– Viime jääkauden aikana, joka kesti noin satatuhatta vuotta, Etelä-Suomi oli tundra-aluetta. Tämä on olennaisesti pitempi aika kuin aiemmin on ajateltu, ja siksi ikiroutakin on ulottunut syvemmälle kuin on luultu, sanoo tutkimusta johtanut professori Matti Räsänen.

Uusien geologisten mittausten mukaan Etelä-Suomi jäätiköityi vain kerran, jääkausisyklin loppuvaiheessa 25000-11700 vuotta sitten.  

Räsäsen mukaan tutkimustulokset vaikuttavat myös ennustuksiin tulevasta jääkaudesta. Jäätikön alla maaperä on hänen mukaansa lämpimämpää kuin ikiroudan vallitessa.

Ikiroudan haitallisuudelle ydinjäteonkalon kannalta on myös muita geologisia perusteita. Olkiluodon ydinjätteiden loppusijoittajat ovat joutuneet tukeutumaan puutteelliseen geologiseen aineistoon, yliopisto katsoo.

Tutkimus on julkaistu jääkausitutkimuksen Quaternary Science Reviews -julkaisusarjassa.

Posiva arvioi tutkimuksen

Ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta Eurajoelle suunnitteleva Posiva kertoo, että Turun yliopiston tulosten merkitystä aiotaan arvioida.

– Se on kuitenkin yksi tutkimuslähde monien muiden joukossa. En lähtisi asioiden edelle tulkitsemaan tulosten merkitystä. Kyse on erään lähtötiedon muuttumisesta, mikä ei sinänsä ole uutta, kommentoi kehitysjohtaja Tiina Jalonen Posivasta.  

Hänen mukaansa tutkimuksen ja muutenkin alan viimeisimpien tietojen merkitys punnitaan kokonaisturvallisuusarviossa. Seuraava arvio tehdään käyttölupahakemukseen vuonna 2020.

Yhtiön nykytiedon valossa ikirouta ulottuu 200-300 metrin syvyyteen. Jalonen korostaa, että Olkiluodon kallioperän soveltumista loppusijoitukseen on tutkittu 1980-luvun lopulta lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat