Turun Varissuolla panostetaan maahanmuuttajaoppilaisiin

Maahanmuuttajalasten koulunkäyntiä yritetään helpottaa Varissuolla, Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä. Turun itäosassa sijaitsevalla Varissuolla asuu noin 10 000 ihmistä, joista 33 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea.

Varissuon koulussa 73 prosenttia kaikista oppilaista on ulkomaalaistaustaisia. Yksi suurimmista ryhmistä on kurdinkieliset lapset.

Turun seudulla kouluissa on omo-opettajia, eli omankielisiä opettajia. Varissuon koulussa Samran Khezri opettaa lapsille kaikkia kouluaineita kurdin kielellä. Omo-opettajat on erikseen myös muun muassa venäjää ja arabiaa puhuville lapsille.

- Yritetään täällä poistaa se este, että kieli olisi muurina opiskelulle, Samran kertoo.

Koulussa tulee usein vastaan paljon uusia käsitteitä, joita lapset eivät vielä tunne edes omalla kielellään. Tästä saattaa syntyä kummallisia väärinkäsityksiä.

- Pyysin lapsia selittämään minulle, mikä on nisäkäs. Lähes kaikilla kurdioppilailla oli kädet pystyssä - ja minä olin iloinen, että he osaavat tämän käsitteen. Kysyin, mikä se on, ja hyvin ylpeänä yksi oppilas sanoi, että nisäkäs on eläin, jolla on pitkät korvat, Samran kertoo.

Myös Varissuon toisessa koulussa, Normaalikoulussa, äidinkielen merkitystä korostetaan. Lasten vanhempien kanssa halutaan myös tehdä yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat