Mainos

Turun telakalle uusi muhkea risteilijätilaus

TUI Cruises -varustamo tilaa Meyer Turun telakalta vielä kaksi risteilijää lisää.

Varustamon tänään tilaamat risteilijät Mein Schiff 7 ja Mein Schiff 8 toimitetaan vuosina 2018 ja 2019.

Turun telakalla on jo tällä hetkellä tuotannossa kaksi TUI Cruisesin tilaamaa Mein Schiff -risteilijää, kaksi suurikokoista Carnival-risteilijää ja yksi Tallinkin autolautta.

– Tilaus on erittäin tärkeä telakalle. Tuotantotahti ja työmäärä nousee 30 prosenttia korkeammaksi vuoden 2015 tasosta aina vuoteen 2020 saakka. Meillä on nyt vakaat näkymät pitkälle aikavälille, toimitusjohtaja Jan Meyer kertoo tiedotteessa.  

Vuonna 2014 tehtyyn kahden aluksen tilaukseen sisällytettiin optio vielä kahden Mein Schiff -aluksen tilaukseen. Tämä optio on nyt otettu käyttöön.

Valtio mukaan miljarditalkoisiin

Valtion erityisrahoituslaitos Finnvera osallistuu risteilyalusten rahoitukseen.

Finnvera takaa 50 prosenttia telakan rakennusaikaisesta luotosta, 80 prosenttia ennakkomaksuista sekä 95 prosenttia varustamon ostajaluotosta.

– Laivatilauksissa markkinakäytännön mukaan 80 prosenttia kauppahinnasta maksetaan vasta kun alus luovutetaan, joten telakka tarvitsee laivojen rakennusajalle rahoitusta ja siksi myös takauksen, Finnveran varatoimitusjohtaja Topi Vesteri kertoo.

Finnveran vastuut tilaajavarustamosta nousevat aiempien ja nyt tilattujen alusten myötä korkeimmillaan noin kahteen miljardiin euroon. Vastuut Meyer Turun rahoituksesta voivat nousta enimmillään noin 850 miljoonaan euroon.

Veronmaksajien lompakoilla ei käyty

Telakan täytyy myös antaa varustamolle vakuus siitä, että varustamon sille maksama 20 prosentin ennakkomaksu tilauksesta ei mene hukkaan.

Varustamo maksaa tilaukset ostajaluotolla, kun alukset luovutetaan. Luoton takaisinmaksuaika on 12 vuotta.  

– Finnvera perii takuistaan riskin mukaisen hinnan. Toiminta on toistaiseksi ollut kannattavaa, eikä veronmaksajien kukkarolla ole jouduttu käymään, Vesteri sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.