Turun puukotukset pysäyttivät Suomen: Kaksi kuoli Turun puukotuksissa – poliisi pysäytti epäillyn kolme minuuttia hälytyksestä

– Ajattelin, että on pakko tulla ulos katsomaan, että onko näin todella tapahtunut. Turun Kauppatorin kulmalle saapunut Mia Kuusisto kiteytti suomalaisten tunteet perjantai-iltana.

Poliisin tiedotustilaisuus Turun tapahtumista 44:38

Turun muuten vilkkaat torit keskustassa pysähtyivät perjantaina iltapäivällä neljältä. Puukon kanssa varustautunut mies puukotti ensin Kauppatorilla kahta ihmistä, jatkoi matkaansa Puutorille Kauppiaskatua pitkin ja puukotti vielä ainakin kuutta.

Riikka Hagman oli Kauppatorilla ostoksilla, kun tapahtumat alkoivat.

– Juttelin torilla perunakauppiaan kanssa, ja yhtäkkiä alkoi kuulua hurjaa huutoa ja mekkalaa ja ihmisiä alkoi säntäillä. Näin, että ihmiset ryntäsivät kaoottisesti karkuun, ja menin itsekin sivummalle.

Hagman kertoi, että torilla juoksi useita ihmisiä.

– Ihmisiä juoksi niin paljon, että oli vaikea sanoa, ketä jahdataan ja ketä ei.

Puukotusten uhreista kaksi kuoli. Muut uhrit olivat illalla sairaalahoidossa, heistä osa tehohoidossa. Kaikki ovat aikuisia.

Poliisi sai hälytyksen tragediasta kello 16.02, ja kello 16.05 epäilty oli jo pysäytetty. Poliisi ampui epäiltyä reiteen. Hänet vietiin sairaalaan.

Epäillyn taustan selvittäminen keskiössä

Illalla ei ollut tietoa siitä, kuka epäilty on ja mikä hänen motiivinsa oli. Poliisi sanoi illan tiedotustilaisuudessa, että tutkinnan painopiste on nyt epäillyn henkilöllisyyden selvittämisessä. Tekoa ei tutkita tässä vaiheessa terroritekona, mutta sen mahdollisuutta ei ole rajattu pois. Suojelupoliisi selvittää, löytyykö epäiltyä jostain rekisteristä.

– Mikä oli syy, että hänen piti tällainen tehdä. Sitä selvitämme, sisäministeri Paula Risikko sanoi ja välitti valtiojohdon surunvalittelut.

Poliisi kertoi myöhemmin illalla, että epäilty on nuorehko ulkomaalaistaustainen mies.

Poliisi selvitti illalla myös sitä, liittyykö tapahtuneeseen muita henkilöitä. Illalla epäiltyjä oli vain yksi.

Rikosylikomisario Markus Laine Keskusrikospoliisista sanoi, että tapausta tutkitaan murhana. Se antaa poliisille laajat mahdollisuudet tapahtuneen selvittämiseksi.

Valvontaa kiristettiin

Poliisin valmiutta kohotettiin koko Suomessa.

– Voin sanoa, että poliisi tulee näkymään laajasti kaupungeissa, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi.

Valvontaa Turun ja Helsingin satamissa sekä Helsinki–Vantaan lentokentällä kiristettiin.

Poliisi kertoi käyvänsä läpi laajaa valvontakameramateriaalia. Muun muassa Turun Kauppatori on vahvasti valvottu. Viranomaisilla oli käytössään myös useita silminnäkijöiden kuvaamia videoita ja valokuvia. Poliisi pyysi silminnäkijöitä lähettämään lisää materiaalia puukotuksiin liittyen.

Sivulliset puolustivat uhreja

Poliisi vahvisti illalla tiedot siitä, että sivulliset puolustivat puukotuksen uhreja Turun Kauppatorilla. Poliisi sanoi, että toinen Kauppatorilla puukotetuista oli ollut auttamassa uhria.

Viranomaisten mukaan sivulliset yrittivät ajaa epäiltyä puukottajaa pois, mutta poliisi sanoi, että tiedot vahvistuvat vasta, kun laaja valvontakameramateriaali on saatu käytyä läpi.

Ihmiset tarjoutuivat Facebookin kautta jutteluseuraa sellaista kaipaaville. Kriisinumeroita avattiin useita ja Turun tuomiokirkossa järjestettiin illalla rukoushetki. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtiovarainministeri Petteri Orpo osallistuivat tilaisuuteen.

– Turun iskut ovat järkyttävä ja raukkamainen teko, Niinistö viestitti.

Ambulanssihenkilökunta hoiti haavoittuneita Turussa 0:35

Silminnäkijän video Turun tapahtumista 0:11

Lue myös:

    Uusimmat