Mainos

Turun puukottaja kertoi saaneensa ajatuksen iskusta "määräyksenä taivaasta" – tankkasi Isis-propagandaa, kuvitteli Suomen lähettäneen sotilaita Syyriaan

8:10

Turun puukotusiskusta syytetty Abderrahman Bouanane kertoi poliisikuulusteluissa saaneensa idean puukkoiskusta "määräyksenä taivaasta". Mies toivoi, että Isis ottaisi puukotukset nimiinsä.

Yllä olevalla videolla nähdään poliisin tänään julkaisema dramaattinen videokooste Turun puukotuksen tapahtumista. Varoitus: video ei soville herkimmille katsojille.

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalin perusteella Turun viimekesäisistä puukotuksista syytetty Abderrahman Bouanane teki päätöksen puukottaa ihmisiä vain päiviä ennen iskua. 

Kertomansa mukaan Bouanane oli ajatellut jonkinlaista iskua ensimmäisen kerran perjantaina 30. kesäkuuta, mutta tehneensä päätöksen iskusta vasta 16. elokuuta, kaksi päivää ennen kahden ihmisen kuolemaan ja useiden loukkaantumiseen johtaneita tapahtumia Turun keskustassa.

Tuhansittain propagandakuvia

Poliisikuulusteluissa Bouanane kertoi alkaneensa katsoa terroristijärjestö Isisiin liittyvää materiaalia ennen iskua.

Poliisin mukaan Bouanane kuului muun muassa viestipalvelu Telegramissa. ryhmiin, joissa oli jaettu teloituksiin ja terrori-iskuihin liittyvää materiaalia. 

Bouananen matkapuhelimesta löydettiin tuhansittain valokuvia, joista osa kuvasi muun muassa teloituksia. 

Bouananen itsensä mukaan alkusysäys jihadismista kiinnostumiseen oli "arabimaiden painostaminen ulkopuolisten toimesta", poliisin esitutkintamateriaalista selviää.

Koki toimivansa "Isisin sotilaana"

Bouananen mukaan ajatus siitä, miten hän tulisi tekemään puukotukset tuli hänelle "määräyksenä taivaasta". Hän kielsi saneensa keneltäkään ohjeita tai opastusta siihen, miten isku kannattaisi toteuttaa.

Alle tunti ennen puukotusta Bouanane latasi Facebook-profiiliinsa Isis-lipun. Miehen mukaan tämän tarkoituksena oli, että tieto siitä, mitä hän on tehnyt Turussa päätyisi Isisin tietoon. 

Kuulusteluissa kertomansa mukaan Bouanane kokikin toimineensa Isisin sotilaana. Hänen tavoitteena oli, että Isis ottaisi teon hänen nimiinsä. Hän oli myös ajatellut, että tekoja pidettäisiin Isisin tekoina.

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella Bouananen tavoitteena oli viestiä teoillaan, että Isisillä on "sotilaita" myös Suomessa. 

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että Bouanane kuvitteli virheellisesti Suomen lähettäneen sotilaita Syyriaan. Bouananen mukaan tämä oli antanut hänelle oikeuden surmata suomalaisia. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja