Turun puukottaja halusi kuolla marttyyrina tekonsa aikana: "Hän toivoi, että poliisi olisi ampunut hänet kuoliaaksi"

Suora lähetys: KRP:n tiedotustilaisuus Turun puukkoiskusta 58:08

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Turun viime elokuisen joukkopuukotuksen esitutkinnan. Krp järjesti tänään tiedotustilaisuuden asiasta.

Puukotus tapahtui 18. elokuuta Turun keskustassa. Kaikki tapahtui noin kolmessa minuutissa ja tapahtumat alkoivat Turun kauppatorilta.

Puukotuksissa Turun keskustassa kuoli kaksi suomalaista naista. Haavoittuneista kuusi oli naisia ja kaksi miehiä. Yhdeksäs uhri ei loukkaantunut.

Marokkolaista puukottajaa epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja yhdeksästä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Epäilty on myöntänyt syyllistyneensä puukotuksiin.

Krp:n mukaan uhrit valikoituivat täysin sattumalta.

Puhelimesta löytyi valokuvia ja videoita

Puukkoiskun tekijä Abderrahman Bouanane toimi yksin eikä hän kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön. 

Tekijän puhelimesta on löytynyt valokuvia ja videoita Isis-terroristijärjestöstä. Hän on kertonut aloittaneensa Isisiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia.

Turun puukkoiskun epäilty on kertonut poliisille iskun syyksi länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

– Epäilty näki itsensä Isisin taistelijana. Hän osoitti lähipiirilleen kiinnostusta Isisiin ja seurasi enenevissä määrin Isis-aiheisia kuvia ja videoita. Hän on itse kuulusteluissa kertonut olleensa Isiksen asialla, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoo.

Oli valmis kuolemaan

Keskusrikospoliisin mukaan epäilty oli valmistautunut kuolemaan marttyyrina teon aikana.

– Hän todennäköisesti toivoi, että poliisi olisi ampunut hänet kuoliaaksi. Hän ei siinä mielessä tavoittanut omaa päämääräänsä, Töyräs sanoo.

Epäilty mies oli saanut Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta se ei ollut poliisin mukaan syy iskuun.

Lue myös:

    Uusimmat