Turkulaiset tohkeissaan kulttuuripääkaupungistaan

Turkulaiset aloittavat ensi viikonvaihteessa pestinsä Euroopan kulttuuripääkaupunkina yhdessä Tallinnan kanssa. Jähmeimmätkin turkulaiset ovat ehtineet jo innostua hankkeesta ja moni on mukana myös esiintymässä. Paikalliset keski-ikäiset, jotka eivät ole aiemmin esittäneet musiikkiteatteria, ovat esimerkiksi tehneet ammattilaisten ohjauksessa oman versionsa Hair-musikaalista. Vuoden ainutkertaisin tapaus on kuitenkin avajaisesitys lauantaina.

Ilma-akrobatiaa vaijereissa

Kaupungin äänille, esimerkiksi kirkonkelloille ja laivojen sumusireeneille, sävelletyn äänitaiteilija Simo AlitalonAurajokisinfonian jälkeen satojen lasten lyhtykulkue johdattelee kymmenettuhannet katsojat kohti Forum Marinumia. Siellä on luvassa Suomen historian suurin ulkoilmaesitys, brittiläisen Walk the Plankin Täällä puolen, tuolla puolen, jossa käytetään esimerkiksi musiikkia, ääniä, ilotulitteita, valoja, ilma-akrobatiaa ja tulta.

-Meillä on muun muassa jättiläismäinen vuoden 1827 Turun kartta, jonka sytytämme tuleen joen toisella rannalla Turun suuren palon muistoksi. 120 metriä pitkä palava kartta on varsin pysäyttävä näky, lupaa Walk the Plankin tuottaja John Wassell.

Wassell lupaa, että esitys viedään läpi säällä kuin säällä. -Jos on kova myrsky, pienennämme joitakin temppuja, koska monet esiintyjät roikkuvat korkealla vaijereissa. Olemme tehneet kuitenkin vastaavia esityksiä esimerkiksi Vancouverissa 26 asteen pakkasessa, joten lumi ja pakkanen eivät ole ongelmia. Sumu olisi ehkä pahin vaihtoehto heikon näkyvyyden takia, Wassell arvioi.

Seuraavaa kertaa saadaan odottaa

Suomessa moneen vuoteen suurimman kulttuuripanostuksen budjetti on 50 miljoonaa euroa. Varat on hankittu valtiolta, Turun kaupungilta, EU:lta, yrityksiltä ja säätiöiltä. Avajaisesitys on yleisölle maksuton. Turkulaiset vakuuttavat, että kulttuuripääkaupunkivuosi on kaikkien suomalaisten tapahtuma.

-Suomalainen kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki seuraavan kerran todennäköisesti 25 vuoden kuluttua. Ohjelmaa on tehty kaikille suomalaisille ja myös turisteille hyvin laajalla yhteistyöllä suomalaisten ja eurooppalaisten kaupunkien kanssa, kertoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevónin mukaan budjettia ei ylitetä. -Tästä ei tule jälkikäteen laskua. Me käytämme ne rahat, mitkä meille on myönnetty ja jälkikäteen ei tule mitään maksettavaksi, hän sanoo topakasti. Sevón uskoo vuoden näyttävän muillekin kaupungeille, miten valtava merkitys kulttuurilla on ihmisten hyvinvoinnille.

Lue myös:

    Uusimmat