Mainos

Turkulainen Maria Lohela perussuomalaisten yllätysvalinta puhemieheksi

Toisen kauden kansanedustaja Maria Lohela on perussuomalaisten ehdokas eduskunnan puhemieheksi.

Lohela on 36-vuotias ja hän oli puheenjohtaja Timo Soinin esitys tehtävään. Aiemmin Lohela on ollut ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja IPU:n Suomen johtokunnan puheenjohtaja. 

– Olen kansainvälisissä tehtävissä pyrkinyt olemaan aina avoin, tasapuolinen ja reilu kaikkia kohtaan ja aion jatkaa sillä samalla linjalla

Koulutukseltaan Lohela on humanististen tieteiden kandidaatti pääaineena englannin kääntäminen ja tulkkaus. Hän asuu Turussa.

Lohelasta on tulossa puhemies historian toiseksi nuorimpana. Lauri Kristian Relander oli puhemiehenä 1919 36-vuotiaana, Lohela täyttää kesäkuun alussa 37.

 Eroa Niinistöön ja Heinäluomaan

Lohela sanoo pohtineensa tarkkaan, mitä vaativa ja vastuullinen tehtävä vaatii. Lohela ei aio ottaa yhtä paljon kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun kuin edeltäjänsä Sauli Niinistö (kok)  ja Eero Heinäluoma (sd). 

– Koen sillä tavalla, että en välttämättä voimakkaasti ottaisi kantaa kaikkiin yhteiskunnallisiin asioihin. Nyt Suomessa on niin vaikeat ajat, että kaikki äänet on saatava kuuluviin.

Lohelan mukaan eduskunnan keskustelutapa on tällä hetkellä kunnossa, eikä siinä ole ongelmia.

– Minusta on hyvä, että salissa käytiin viime kaudella räväkkää debattia. Uskon, että sama linjaa jatkuu kuta kuinkin.

Soini myhäili tyytyväisenä perussuomalaisten yllätysvalinnalle. Näin tuleva ulkoministeri kuvaili Lohelaa. 

– Pätevä, aatteellinen, kielitaitoinen, ahkera. Kaiken kaikkiaan loistava kakkonen meidän hierarkiassa. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja vahvistaa Helsingin Sanomien 
tiedon, että perussuomalaiset ja keskusta vaihtavat päikseen ulkoasiainvaliokunnan ja hallintovaliokunnan puheenjohtajuudet. Keskusta saa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikan.

– On kohtuutonta, että yhdellä puolueella olisi puolustus- ja ulkoministeri sekä ulkoasiainvaliokunta. Hallintovaliokunta on meille myös tärkeä valiokunta, ja meillä on ollut siellä puheenjohtajuus viime kaudella. Siellä käsitellään meille tärkeitä asioita, kuten poliisi- ja maahanmuuttoasioita. 

Eduskunnan puhemies valitaan huomenna. Tiistaina perussuomalaiset valitsee eduskuntaryhmän puheenjohtajan ministeriksi nousseen Jari Lindströmin tilalle. Soini pitää paikkaa tärkeänä, kun Soini joutuu matkustamaan paljon ulkoministerinä.

– Se on tärkeä paikka. Siihen pitää valita ihminen, joka pärjää, osaa, uskaltaa ja kasvaa tehtävän mukana. Meillä löytyy ihmisiä joka lähtöön, kuten nyt näitte. Me olemme ennakkoluuloton puolue, joka uskaltaa uudistua.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.