Turku ja Honka uusin kasvoin Final Fouriin

Miesten Suomen Cupin lopputurnaus saa mielenkiintoisia vivahteita, kun kaikki Final Four -joukkueet ovat hankkineet kokoonpanoihinsa uusia pelaajia. Honka julkisti keskiviikkona kaksi uutta vahvistustaan ja torstaina Piiloset ilmoitti värvänneensä uuden amerikkalaisen.

Cupin lopputurnausta Turun Caribia 994 -hallissa viikonvaihteessa isännöivän Turin Piilosetin tuorein vahvistus on turkulaisille ennestään tuttu Jayson Wells. 198-senttinen Wells kävi nimittäin viime huhtikuussa silloisen joukkueensa, tukholmalaisen Alvikin, kanssa voittamassa Turussa Suomalais-ruotsalaisen liigan loppuottelussa juuri Piilosetin. Wells oli tuolloin kentän kuningas 25 pisteellään ja 14 levypallollaan.

Jayson Wells korvaa Piilosetin vahvuudessa kolmen ottelun ajan esiintyneen Raphael Edwardsin. Vasta 22-vuotias Wells on jo neljää amerikkalaista laiturin tontille testanneelle Piilosetille todella tervetullut vahvistus. Miehen meriitit ovat niin kovat, että tulosta myös Suomen koripalloparketeilla on lupa odottaa.

Wells on Ruotsin pääsarjan Basketliganin korintekijätilaston kakkonen viime kaudelta. Hän pisti palloa pussiin 24,5 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla, jonka lisäksi hän kirjautti 10,0 levypalloa ja 2,2 riistoa reilussa 35 peliminuutissa. Alvik selviytyi viime keväänä Basketliganin pudotuspeleissä loppuotteluihin saakka, joissa se joutui kuitenkin taipumaan mestaruuden 3-0 voittaneelle Plannja Basketille.

Hongan hankinnat pelimiehiä

SM-Koriksen korinalustoja alkukauden dominoinut Hongan 208-senttisen sentterin Steve Richin vihoitteleva polvi operoidaan torstaina. Miehellä on edessään 3-5 viikon sairasloma. Vieläkin pidempi toipilasaika on luvassa jalkapöydän murtumasta kärsivälle Hongan toiselle pitkälle miehelle Markus Hemdahlille, joka käy leikkauspöydällä niinikään torstaina.

Espoolaisjoukkueen taustajoukot eivät kauaa aikailleet palkatessaan korvaajat sekä Richille että Hemdahlille. Richin tontilla häärii jo Suomen Cupin lopputurnauksessa peräti 211-senttinen amerikkalainen Peter Cornell. Toinen Hongan uusi kasvo on Ranskan passin omaava 208-senttinen EU-pelaaja Stephen Johnson.

Cornell, 23, on Loyola Marymouth -yliopiston kasvatteja, joka tosin kauden 1997-98 jälkeen valitsi ammattilaisuran opintojensa päättämisen asemesta. Viimeisellä Loyola-vuotenaan Cornell tehtaili 18,6 peliminuutissa tilastoihinsa merkinnät 8,0 pisteestä, 5,3 levypallosta ja 1,2 torjunnasta. Viime kauden Cornell vietti yhdysvaltalaisissa IBA- ja USBL-ammattilaisliigoissa. Hurjasta pituudestaan huolimatta Cornellia kuvaillaan urheilulliseksi ja hyvin liikkuvaksi koripalloilijaksi.

Stephen Johnson, 27, on kiertänyt viimeiset neljä vuotta Euroopan eri liigoissa. Viime kaudella hän edusti Saksan Bundesliigassa Tatami Rhöndorfia, jonka riveissä hän pelasi 18 ottelua. Jos Johnsonin Bundesliiga-tilastoista vetää johtopäätöksiä, voisi miehestä uskoa olevan suurta apua Hongalle korinaluskahinoissa. Johnson pelasi Rhöndorfissa kaudella 1998-99 keskimäärin 21,5 minuuttia ottelua kohden ja pussitti 7,5 pistettä repien samalla hyppysiinsä 7,1 irtopalloa. Ennen kaksi vuotta kestänyttä Rhöndorf-komennustaan Johnson pelasi mm. Ruotsissa kaudella 1996-97 joukkueenaan New Wave Sharks, jota hän avitti 15,5 pisteellään ja 9,5 levypallollaan.

Uudet miehet pelastus vai turmio?

Viimeisten viikkojen aikana kaksi muuta Final Four -joukkuetta, niin Kouvot kuin Äänekosken Huimakin, ovat hankkineet EU-pelaajat. Kouvoihin liittyi kreikkalainen Athanasios Spyropoulos (202 cm) ja Huimaan britti Shaun Hartley (195).

Joukkueiden valmennusjohdoilla riittääkin päänvaivaa, kun ne yrittävät lyhyellä valmistautumisajalla istuttaa uudet vahvistukset pelikuvioihinsa. Huimalla ja Kouvoilla on se etu, että heidän vahvistuksensa ovat harjoitelleet ja pelanneet joukkueidensa kanssa jo useamman viikon ajan.

Piiloset ja Honka ovat olleet SM-Koriksen vahvimmat joukkueet syyskaudella, mutta niiden uudet pelaajat ennättävät ennen viikonvaihdetta harjoitella yhdessä joukkueen kanssa vain muutamia kertoja. Tämä tuokin lisämausteen keittoon, josta lauantain ja sunnuntain aikana Turussa hämmenetään vuosituhannen viimeinen koripalloilun Suomen Cup -mestari.

Suomen Cupin finaali MTV3-kanavalla sunnuntaina 19.12. kello 17.00

Lue myös:

    Uusimmat