Turkki syyttää Syyrian kurdeja tulitauon rikkomisesta – myös Turkin kerrottu rikkoneen tulitaukosopimusta

Turkki ei aio lopettaa operaatiotaan Syyriassa, länsimaat etsivät kuumeisesti ratkaisua kriisiin - tutkija kertoo, mitä Yhdysvallat voi enää tehdä 4:55
Videolta voit katsoa MTV Uutiset Liven lähetyksen aiheeseen liittyen.

Turkki syyttää kurdijoukkoja tulitauon ja sopimuksen rikkomisesta. Turkki ja Yhdysvallat sopivat aiemmin tällä viikolla viisipäiväisestä tulitauosta alueille, jotka Turkki on käytännössä saanut haltuunsa kurdeilta.

Tulitaukosopimuksen ehtona oli, että kurdit vetäytyvät rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa perustaa turvavyöhykkeen.

Turkin puolustusministeriön mukaan Turkki on pitäytynyt sopimuksessa, mutta kurdit ovat tehneet 36 tunnin aikana yhteensä 14 hyökkäystä.

Ministeriön mukaan 12 iskuista tapahtui rajakaupunki Ras al-Ainissa Koillis-Syyriassa. Myös uutistoimisto AFP kertoo Turkin syytöksistä. 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on varoittanut, että operaatio jatkuu, jos kurdit eivät vetäydy.

Myös Turkin on kerrottu rikkoneen sovittua tulitaukoa Pohjois-Syyriassa, minkä maa on kiistänyt. Kurdien tiedottaja on syyttänyt Turkkia alkaneen viisipäiväisen tulitauon rikkomisesta. Mustafa Balin mukaan Turkki jatkoi perjantaina ilmaiskuja ja tykistötulta kurdien alueelle.

Juttu jatkuu uutisvideon jälkeen. Videolla käydään läpi Syyrian konfliktin seurauksia. 

Sota eskaloitumassa - Syyrian konfliktin seuraukset 15:33

Turkki taas kiisti tiedot "disinformaationa".

Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan perjantaina Turkin iskuissa olisi kuollut 14 siviiliä. Järjestö kertoi jo aamulla, että Ras al-Ainissa oli ollut aamulla hajanaista ammuskelua.

Ras al-Ain on ollut taistelujen keskiössä Turkin hyökkäyksen alusta lähtien. 

Lue myös:

    Uusimmat