Turkilta yllätysveto: Pyysi Gülenin luovuttamista – mutta millä perusteella?

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden matkusti keskiviikkona Turkkiin tapaamaan maan johtoa sekä liennyttämään Yhdysvaltain ja Turkin välisiä suhteita. 

Maiden välit ovat viilentyneet Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen.  

Erimielisyydet henkilöityvät muslimijohtaja Fethullah Güleniin, joka on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1999. Turkki syyttää Güleniä kaappaushankkeesta ja on esittänyt Yhdysvalloille hänestä neljä luovutuspyyntöä.  

Yhdysvaltain ulkoministeriö on vahvistanut saaneensa Turkilta virallisen luovutuspyynnön Gülenistä. Ministeriö vahvisti tiedon tiistaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on syyttänyt Güleniä heinäkuisesta vallankaappausyrityksestä, mutta Yhdysvaltojen mukaan pyyntö ei liity vallankaappausyritykseen.

– Olemme saaneet virallisen luovuttamispyynnön, mutta se ei koske vallankaappausyritystä, ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner sanoi tiedotustilaisuudessa.

Toner ei kommentoinut luovuttamispyynnön sisältöä tarkemmin, eikä sitä, mikä luovutuspyynnön perusteena on. 

Gülen kiistää osallisuutensa

Yhdysvalloissa vuodesta 1999 lähtien asunut Gülen on kiistänyt osallisuutensa vallankaappausyritykseen.

Turkki vaati jo heinäkuussa hänen luovuttamistaan. Turkin painostuksesta huolimatta Yhdysvallat on tähän asti kiistänyt, että se olisi saanut varsinaista luovutuspyyntöä Gülenistä.

Yhdysvallat on sanonut etsivänsä todisteita Gülenin mahdollisesta osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

Biden sanoi AFP:lle, että Turkin pitää toimittaa mahdolliset todisteet Yhdysvaltain oikeusviranomaisille.  

– Meillä ei ole minkäänlaista halua suojella ketään, joka on tehnyt hallaa Yhdysvaltain liittolaiselle. Ymmärrämme, että turkkilaiset ovat vihaisia, mutta lakia on noudatettava.

Sekä Yhdysvallat että Turkki ovat sotilasliitto Naton jäseniä.

Gülenistä riippakivi Turkin ja USA:n suhteisiin

Biden korosti, että Yhdysvallat tekee asiassa yhteistyötä Turkin kanssa. Turkkilaisviranomaiset ovat  varoittaneet, että päätös olla luovuttamatta Gülenia vahingoittaa maiden välisiä suhteita entisestään ja lietsoo Yhdysvaltain vastaisia asenteita Turkissa.

Turkin pääministeri Binali Yildirim totesi, että Turkin kansan pettymys haihtuisi hyvin nopeasti, jos luovutusprosessia nopeutettaisiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, että muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin luovutus tulee hiertämään Yhdysvaltain ja Turkin välejä pitkään. 

Alarannan mukaan Yhdysvallat on saanut Turkilta todisteita vain Gülenin aiemmista toimista, mutta ei siitä, että Gülen olisi vallankaappausyrityksen takana. 

Ilman virallisia todisteita Gülenin luovutus tulee tuskin etenemään Turkin painostuksesta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat